TEOG için uzmanından kritik uyarılar Hedefe ulaşmak için son tekrarlar

TEOG için uzmanından kritik uyarılar Hedefe ulaşmak için son tekrarlar
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan merkezî yazılılara sadece bir hafta kaldı. 1 milyon 300 bin aday, 28-29 Nisan tarihleri arasında 2. dönem ortak sınavlarına girecek. Uzmanlar, öğrencilere ilk sınavlardan aldıkları puanl

Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyordu. Birinci adam sabahları erkenden kalkıp ağaç kesmeye başlıyor, bir ağaç devrilirken hemen diğerine geçiyordu. Gün boyu ne dinleniyor ne de öğle yemeği için kendine vakit ayırıyordu. Akşamları da arkadaşından birkaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyordu. İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyordu. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başladılar. Sonuçta ikinci adam, çok daha fazla ağaç kesmişti. Birinci adam öfkelenerek, “Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım, senden daha erken işe başladım, senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?” diye sordu. İkinci adam, yüzünde tebessümle yanıt verdi: “Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken, ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesilir.” Evet, şimdi bir kez daha baltaları bileme zamanı… Hızla geçen zamana karşı koyabilmek, zamanı kendi lehinize çevirebilmek için ders çalışma programını gözden geçirme zamanı… Artık iyice yaklaşan merkezi ortak sınavlarda hedefinizi yakalayabilmeniz için eksiklerinizin neler olduğunu bir kere daha düşünüp bu eksikleri giderebilmek için yeni stratejiler belirleme zamanı… İlerde “keşke şöyle olsaydı, keşke böyle olsaydı” diye kendi kendinize serzenişte bulunmamak için yeniden motive olup kalan bu kısa süreyi en iyi şekilde değerlendirebilmenin yollarını arama zamanı… Başarıya giden yolun, her anın çok değerli olduğunun farkına vararak, verimli ve etkin çalışmadan geçtiğinin bilincine varıp büyük bir istekle çalışmaya yoğunlaşma zamanı… Ders çalışmaya karşı geliştirdiğiniz olumsuz düşünceleri hemen değiştirme zamanı… Sınava kalan süre azaldıkça birçok öğrenci artık bu saatten sonra yapılacak herhangi bir çalışmanın çok işe yaramayacağını ve artık hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünebilir. Bakış açınızı değiştirin artık. Sınava kadar önünüzde hâlâ çok değerli bir zaman dilimi var. Ders çalışmayı, çalıştıkça zevk aldığınız, zevk aldıkça başarılı olduğunuz, başarılı oldukça daha çok çalıştığınız bir aktivite olarak görün. Ders çalışmayı neden sizi başarıya götüren, hedefinize yaklaştıran bir araç olarak düşünmüyorsunuz?

Şimdi bardağın dolu tarafını görme zamanı… Olayların hep olumsuz tarafını görmek yerine, olumlu taraflarını görme ya da olumsuz olaylardan ders çıkarma zamanı… “Kazanamazsam ne olur? Anneme-babama ne derim.” diye düşünmek yerine kazandığınızda olacak güzel şeyleri düşünme zamanı…


TEOG’a 1 hafta kala uzmanlardan uyarılar!

Merkezi yazılılar öncesi eğitim uzmanları, öğrencileri sınavda çıkacak konuları tekrar etmeleri ve eksiklerini tamamlamaları konusunda uyarıyor. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, bu sınavların yerleştirme puanı oluşumunda yüzde 70 oranında etkili olacağını söyleyerek, "Yerleştirme puanının yüzde 30'unu ise tüm yazılı sonuçları oluşturuyor. Dolayısıyla öğrenciler sadece merkezi yazılılardan değil tüm yazılılarından yüksek sonuçlar almalı. Yani aslında son yazılıya kadar çalışmaya devam etmeliler." diyor.  Sınav zamanının yaklaşmasıyla birlikte öğrenci ve velilerin sınav heyecanının da artmaya başladığına dikkat çeken Kösegil şöyle devam ediyor: "Özellikle birinci merkezi yazılıların sonuçları üzerine konuşmak öğrenciyi psikolojik olarak olumsuz etkileyecek. Sınava katılacak öğrenciler yaşları itibarıyla ailelerinden etkileniyor.  Bu nedenle ailelerin öğrencilerin sınav heyecanını düzenlemelerine yardımcı olmaları gerekiyor. Onlara yargılayıcı cümleler yerine destekleyici cümleler söylemeliler." Bu süreçte devamsızlığa da dikkat etmek gerektiğini belirten rehberlik uzmanı, sınava hazırlık amaçlı yapılan her devamsızlığın, derste anlatılan konulardan eksik kalma ve yazılılarda başarısız olma ihtimalini artıracağını ifade ediyor. Özel Çamlıca Anafen Okulu Eğitim Koordinatörü İsmail Köksal da konu tekrarından sonra öğrencilerin çözümlü sorularla soru tiplerini pekiştirmelerini tavsiye ediyor. Çok soru çözmek yerine öğrencilerin eksik konuları öğrenmeyi hedeflemelerine işaret eden Köksal şu sözleri ekliyor: "Sınavın yıl sonu başarısına sağlayacağı katkıdan çok yeni ve son bir sınav oluyormuş gibi bu sınavın başarısının kendine özgü  olduğu düşüncesini akıldan çıkarmamalı. Son zamanlarda da öğrenciler kendilerini iyi anlayan sevdikleri ve öğretmenleriyle konuşmalı ve motivasyonlarını artırmalılar." BURCU ÖZTÜRK İSTANBUL

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.