Dünya iklim tipleri haritasına göre Türkiye’de genel olarak görülen iklim tipleri hangileridir

Dünya iklim tipleri haritasına göre Türkiye’de genel olarak görülen iklim tipleri hangileridir
Dünya iklim tipleri haritasına göre Türkiye’de genel olarak görülen iklim tipleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.

Ülkemizdeki iklim türleri şu şekilde listelenebilir:

  • Karasal İklim; Trakya İklimi, İç Anadolu Karasal İklimi, Güneydoğu Anadolu Karasal İklimi ve Doğu Anadolu Karasal İklimi
  • Akdeniz İklimi
  • Karadeniz İklimi
  • Marmara İklimi (Geçiş İklimi)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum