Lamarck ve Darwin’in evrim hakkındaki görüşleri nelerdir

Lamarck ve Darwin’in evrim hakkındaki görüşleri nelerdir
Lamarck ve Darwin’in evrim hakkındaki görüşleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME

1. Aşağıdaki tabloda, “evrim” konusuyla ilgili kavramlar yer almaktadır. Bu kavramları kullanarakaşağıda verilen cümleleri tamamlayınız.

1. adaptasyon 2. mutasyon 3. homolog organ 4. yapay seçilim 5. doğal seçilim 6. varyasyon 7. evrim 8. analog organ

a) Farklı türdeki canlıların benzer işlevleri üstlenmiş, yapıları farklı organlarına analog organ adı verilir.
b) Hücrenin genetik materyalinde radyasyon, X ışını, ultraviyole, ani sıcaklık değişimleri ve kimyasallar gibi etkiler sonucu meydana gelen kalıtılabilir kararlı değişimlere mutasyon denir.
c) Popülasyonlarda çevresel faktörlerin, eşeyli üremenin ve mutasyonların sebep olduğu bireysel farklılıklara varyasyon denir.
ç) Popülasyonlarda en iyi uyum sağlayanların hayatta kalmayı başardığı ve özelliklerini gelecek kuşaklara aktardığı, uyum sağlayamayanların ise ortadan kalktığı evrimsel süreç, doğan seçilim olarak adlandırılır.
d) Embriyonik gelişim, kökenleri benzer ancak farklı işlevleri üstlenmiş olan organlara homolog organ denir.
e) Bir popülasyonun genetik yapısının nesilden nesile geçirdiği veya geçirmekte olduğu değişimlere evrim denir.

3. Lamarck ve Darwin’in evrim hakkındaki göüşleri nelerdir? Kısaca açıklayınız.
Lamarck:
Lamarck ilk canlıların denizde yaşayan organizmalar olduğuna inanmıştır. Bu canlıların daha sonra karaya çıkıp basitten karmaşığa doğru yeni canlılar oluşturduğunu söylemiştir. Lamarck ' a göre , ''Vücutta fazla kullanılan organlar gelişerek sonraki nesillerde yeni türlerin oluşmasına neden olmuştur.'' Örneğin su kuşları parmakları sürekli kullanmasıyla parmakları arasında perde oluşmuştur. Zürafalar beslenebilmek için kafalarını ağaçların yapraklarına uzatmasıyla zürafaların boyunları uzamıştır. Toprak içinde yaşayan köstebekler güneş ışığı görmediğinden gözleri zamanla körelmiştir. Lamarck canlıların kullanılan organlarının zamanla geliştiğini, kullanılmayan organlarının ise zamanla körelerek kaybolduğunu savunmuştur. Bugün bilinenlerle çevrenin etkisiyle ortaya çıkan özellikler modifikasyon olup nesilden nesile aktarılamaz.

Darwin: Darwin görüşlerini birçok ülkeyi gezdikten sonra oluşturmuştur. Darwin'in görüşleri üç temele dayanır.

1. Aynı türün bireyleri arasında kalıtsal çeşitlilik (varyasyon) vardır.
2. Canlılar arasında yaşam kavgası vardır. Farklı coğrafyalarda yaşayan canlılar doğal seçilim ile değişim geçirerek hayatta kalır. Çevreye uyum sağlayan canlılar hayatta kalır ve üreyerek kendi özelliklerini taşır. Çevreye uyum sağlayamayanlar doğal seçilimle elenir ve zayıf kalıtsal özellikleri ortadan kaybolur.
3. Farklı ortamlarda yaşayan canlılar farklı adaptasyonlar geçirerek zamanla yeni türlere dönüşür.

3
3
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.