12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 190 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

şağıda petrol ticaretinde önemli ülkeler ve petrol boru hatları ile deniz yollarında petrol taşımacılığının yapıldığı önemli güzergâhlar gösterilmiştir (OPEC, 2020).

Verilen tablo ve haritaya göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Dünya petrol ticaretinde deniz yollarının ağırlıklı olarak kullanılmasının nedenleri nelerdir?
Cevap
: Deniz yolları, büyük miktarlardaki petrolün maliyet etkin bir şekilde ve uzun mesafelere taşınabilmesini sağladığı için dünya petrol ticaretinde ağırlıklı olarak kullanılır.

2. Petrol ticaretinde ithalat ve ihracat yapan ülkelerin farklılık göstermesinin nedenleri nelerdir?
Cevap
: Ülkelerin petrol ticaretindeki ithalat ve ihracat farklılıkları, kendi doğal kaynaklarına erişim, üretim kapasitesi ve iç tüketim ihtiyaçları gibi çeşitli ekonomik ve jeopolitik faktörlerden kaynaklanır.

3. Türkiye, dünya doğal gaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık %60’ına sahip bir bölgede ve enerjide tüketici konumdaki ülkelerin geçiş güzergâhında bulunmaktadır. Enerjiye olan talebin arttığı düşünüldüğünde bu durumun Türkiye’ye sağlayacağı avantajlar neler olabilir?
Cevap: Türkiye’nin jeopolitik konumu, doğal gaz ve petrol boru hatları için önemli bir transit ülke olmasını sağlayarak, enerji ticaretinden geçiş ücretleri ve politik etki gibi ekonomik ve stratejik avantajlar elde etmesine imkan tanır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.