14. Louis Güneş Kral Kimdir?

14. Louis Güneş Kral Kimdir?
Bu yazımızda sizlere 14. Louis kendisine hangisinin icadını sunan kişiyi bu teknolojiyi kimseyle paylaşmaması ve ifşa etmemesi için maaşa bağlamıştır?

Kim Milyoner Olmak İster 21 Ekim Yarışma Sorusu;

Soru : 14. Luis kendisine hangisinin icadını sunan kişiyi bu teknolojiyi kimseyle paylaşmaması ve işfa etmemesi için maaşa bağlamıştır?

A- Takma Diş

B- Havai Fişek

C- Denizaltı

D- Biyolojik Silah

Doğru Cevap: Biyolojik Silah

14. Louis Güneş Kral Kimdir?

14. Louis, (1638-1715) devlet benim demiş ve Fransa'yı dünya devi yapmıştır. Fransa'nın en uzun süre tahtta kalan kralıdır.Babası 13. Louis o henüz dört yaşındayken ölünce, taht 14. Louis'e kalacaktı.Bacak kadar çocuk yılgın istikrarsız nerdeyse batık durumda ki Fransa'nın başına geçmiştir.
Haliyle koskoca devleti çocuğun eline bırakmayacağı için annesi ve yakın sırdaşı ve aşığı italyan başbakan kardinal Mazerin ile birlikte iktidarı devralmıştır.Çocuk 14. Louis serpilip kral olana dek annesiyle kardinal, icraatlarıyla monarşinin gücünü pekiştirecek, soyluları kızdıracak ve en sonunda büyük bir iç savaşa neden olacaklardır.Neyse ki hünerli Mazerin ayaklanmayı bastırır ancak 14. Louis gençliğinde bilinçaltına işlenen ayaklanma korkusu ile yaşamaya mahkum olmuştur.Bu nedenle kendisine krallığı boyunca hiç muhalif bırakmamıştır.
Mazerin 1650 li yıllarda İspanya'da barış anlaşması yapmış ve ülkeyi derleyip toparlayınca Fransa, Avrupa'nın önemli güçlerinden biri olmuştur.Tüm bunlar yaşanırken iyice serpilen 14. Louis 22 yaşına geldiğinde kuzeni İspanya kralının kızı ile evlendi.Siyasi bir evlilikti.Mazerin 1661 ölünce 14. Louis nihayet resmen işin başına geçti."Tek başına herşeyi ben yöneteceğim dedi ve ben tanrı'nın temsilcisi ve monarşinin elindeki gücü sonuna dek kullanmak bana verilmiş ilahi bir haktır"diyerek güneşi kendine sembol seçti işte "güneş kral" olarak tarihe geçti de bu şekilde olmuştur.Onunla özdeşleşen "devlet benim" çıkışı da monarşik yaklaşımın ürünlerinden biri olmuştur.
Idareyi ele alır almaz hemen Fransa'da hemde denizaşırı sömürgelerde reformlarla ekonomiyi mali disipline soktu.Bütçe açığını azalttı, sanayi üretimi artarken orduyu modernize etti.Her zaman sorun yaratmış olan soylu kesmi tavladı bu sayede onların karışıklık çıkarmasının önledi,
Daha sonra güneş kral 1667 de Veraset savaşı ile burası çeyiz olarak karıma verildi diyerek Belçika'ya saldırdı ardından İngiltere, İsveç ve Hollanda direnişi üzerine 14. Louis İspanya'ya iade etti.Ancak hesap kapanmamış ve tekrar savaş birkaç yıl sonra başladı burada daha çok toprak kazanan 14. Louis Avrupa'nın en güçlü hükümdarı olarak parlamaya başlamıştı.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.