15 soruda liseye giriş sistemi

15 soruda liseye giriş sistemi
Liseye girişte yeni sistemin adı, sınav süresi, soru sayısı... Sınav ne zaman yapılacak? Öğrencileri nasıl bir sınav bekliyor. İşte sorularla yeni sistem...

1) TEOG'un yerine gelen yeni sitemin adı ne olacak?

"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıklanan yeni sistemin kısa adı ise "Liseye Geçiş Sistemi" olarak sunuldu.
 
2) Liseye Geçişte Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?
 
Sınava girmek istemeyen bir öğrenci, adrese en yakın okula yerleştirilecek.
 
Sınava giren öğrenci için de girmeyecek öğrenci için de başvuru esnasında bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunulacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.
 
Liseler iki gruba ayrılacak. Bir grup lise merkezi sınavla ülke genelinde öğrenci alan liseler, diğer grup eğitim bölgesinden adrese dayalı öğrenci alan liseler şeklinde dizayn edilecek. Ülke genelinde sınavla öğrenci alacak liseler bakanlık tarafından belirlenecek. 8'inci sınıf öğrencilerinin isteğine bağlı olarak girebileceği bir sınav yapılacak. Bu sınav, sözel ve sayısal olmak üzere, çoktan seçmeli soruların yer aldığı tek oturumluk olacak.
 
Uzmanlara göre 100 bine yakın öğrenci sınavla öğrenci alan üst düzey liselere girebilecek. Sınavı kazanamayan yaklaşık 1.1 milyon öğrencinin ise adrese yakın yerleştirme sistemine göre liseye yerleşecek. Yaklaşık 400 bin öğrenci Anadolu, Fen veya Sosyal Bilimler liselerine gidecek.
 
3) LİSEYE GEÇİŞTE YENİ BİR SİSTEME GEÇMENİN AMACI NE?
 
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın açıklamasına göre; liselere sınavsız geçiş imkanını sağlayabilmek.
 
4) Yeni Liseye Giriş Sisteminde Sınava Girmek Mecburi mi?
 
Hayır. Veliler çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil. Liseye geçişte sınava girmeyen öğrenciler eğitim bölgelerinde bulunan farklı türdeki 9 okul arasından 5 tercih yapacak.
 
5) Sınava girmeyen öğrenciler hangi liseye nasıl yerleşecek?
 
İkamet ettiği bölgedeki en yakın okula. 5 tercih yapılabilecek.
 
6) Tercih yapılabilecek liseler ne zaman açıklanacak?
 
Mayıs ayında açıklanacak.
 
7) Liseye yerleşmek için sınava girmek isteyen öğrencileri nasıl bir sınav bekliyor?
 
Soruları Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Öğrenci sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Ancak sınav soru sayısının 80'e çıkma ihtimali olduğu açıklandı.
 
8) Liseye Girişte kaç soru sorulacak, sınav süresi kaç dakika olacak?
 
60 soru yer alacak. Sınav süresi 90 dakika olacak. (80 soru 120 dakika olarak değişebilir) 

9) LİSEYE GİRİŞ SINAVI ne zaman yapılacak?

Sınav haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak. Yani ilk yapılacak olan sınav için tarih 2 Haziran 2018 Cumartesi veya 3 Haziran 2018 Pazar olarak görünüyor. Sınavın Cumartesi mi yoksa Pazar günü mü yapılacağı konusunda net bir açıklama yapılmış değil.

10) LİSELERE GİRİŞ SINAV SORULARI Nasıl Olacak?

6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak. Sadece 8. sınıf müfredatından sorular sorulacak iddiaları doğru çıkmadı.
 
11) LİSEYE GİRİŞ SINAVI Örnek Soruları ne zaman yayınlanacak?
 
Örnek sorular aralık ayı içerisinde yayımlanacak. 8. sınıf ağırlıkta olmak üzere 6,7 ve 8. sınıftaki ders kitapları çerçevesinde örnek sorular olacak.
 
12) Sınava giren öğrenciler lise için kaç tercih yapabilecek?
 
Sınava giren öğrenciler puana göre 5, adrese göre 5 olmak üzere 10 tercih yapacak.

13) Liseye Geçiş Sistemi Sınav Sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sınava girecek ve girmeyecek öğrencilerin de yerleştirme duyurusu aynı anda yapılacak. Haziran ayı içerisinde sonuçlar açıklanacak.
 
14) Özel Okullar nasıl öğrenci alacak?
 
Özel okullar da merkezi sınavla öğrenci alacaklar. Ancak merkezi sisteme dahil olmadan kendi yerleştirmelerini yapacaklar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.