1997'e ait KPDS puanı geçerli mi

1997'e ait KPDS puanı geçerli mi
Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Ajanslarına Genel Sekreter atamalarında, 1997 yılına KPDS puanının geçerli olarak kabul edildiğini açıkladı.

Adana Milletvekili Ümit ÖZGUMUŞ, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreterinin, 1997 yılına ait KPDS belgesi esas alınarak atanmış olmasının mevzuta uygun olmadığını içeren bir soru önergesi verdi.

Kalkınma Bakanlığı soru önergesine verdiği cevapta; 5 yıl şartının dil tazminatı alınmasına ilişkin olduğunu, alınan KPDS puanlarının geçerlilik süresinin bulunmadığını belirtti.

İŞTE SORU ÖNERGESİNE CERİLEN CEVAP

T.C.
KALKINMA BAKANLIĞI

Sayı : 43728771-610.00-
Konu : 7/56781 Esas Sayılı Yazılı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
(Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı)

İlgi: TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığının 10.12.2014 tarihli ve 43452547-120.00-206374 sayılı yazısı.

İlgi yazıyla, Adana Milletvekili Sayın Ümit ÖZGUMUŞ'ün tarafıma tevcih ettiği 7/56781 esas sayılı yazılı soru önergesinin cevaplandırılması talep edilmektedir.

Söz konusu yazılı soru önergesiyle ilgili cevabımız ekte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

Cevdet YILMAZ
Bakan

ADANA MİLLETVEKİLİ SAYIN ÜMİT ÖZGÜMÜŞ'ÜN YÖNELTTİĞİ 7/56781 ESAS SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİNE YÖNELİK CEVAPLAR:

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ile ilgili 7/45665 esas sayı ile Bakanlığınıza verdiğimiz soru önergesi cevabında şahsın işe girdiği zaman KPDS puanının 1997 yılma ait olduğu ve geçerlilik süresi ile ilgili mevzuatta bir açıklık olmadığı bildirilmişti. Ancak; 7/44876 esas numaralı Çalışma Bakanlığı önergemizde KPDS belgesi geçerlilik süresini "Son 5 yıl içerisinde KPDS/YDS En az... Seviyesinde İngilizce bilmek" şeklinde düzenlenmiş olup, seviyesi kurum tarafından belirlenmektedir. "Son 5 yıl" ifadesi ise, yerleştirme işlemlerinin başladığı günden geriye dönük 5 yıllık dilimi kapsamaktadır cevabı verilmiştir. Bu durumda Zekeriya Şarbak' m KPDS belgesinin geçerlilik süresi 2002 yılında dolmuştur. Bu kapsamda;

Soru 1: 1997 tarihli KPDS belgesi ile 2006 yılında Çukurova Kalkınma Ajansı'nda göreve başlayan Zekeriya Şarbak hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Cevap 1: Kamu personeli dil sınavına ilişkin esaslar, 23/06/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas Ve Usuller Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde belirlenmektedir. Yönetmelik kapsamında KPDS puanının geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Diğer taraftan, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2'nci maddesinde ise, KPDS kapsamında, yalnızca devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine memuriyet taban aylığı ve kıdem aylığı ile ek tazminat ödemesi bakımından bir düzenlemeye gidilmektedir. Söz konusu maddede yapılan düzenleme ile KPDS puanının dil tazminatı alma bakımından, beş yılda bir alt seviyeye düşürüleceği belirtilmektedir. Diğer taraftan, 5449 sayılı Kanunun 13/c fıkrası ile genel sekreter olarak atanabilmek için aranan nitelikler arasında kamu personeli yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavında İngilizceden en az 70 puan almış veya buna denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olma zorunluluğu getirilmiştir. Anılan düzenlemede KPDS puanının geçerlilik süresine ilişkin herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Buradan hareketle, KPDS belgelerinin geçerlilik süresi bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 7/44876 esas numaralı soru önergenize verdiği cevap mündericatında, KPSS tercihlerinde, dil tazminatı ödemelerinde, Devlet memurlarının yurtdışma gönderilme işlemlerinde ve 675 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre uzman yardımcısı olarak istihdam edilenlerin uzman kadrolarına atanma işlemlerinde, özel şartlar ya da yasa gereği yabancı dil sınavı sonuç belgelerinin geçerliliğine ilişkin süre sınırlaması getirildiği, bunun dışında, kuramların yürütülen hizmetin özelliği ve bu hizmetlere ilişkin görevlerde çalışacak Devlet memurlarının yaptığı görevin niteliğine göre kendi mevzuatında YDS puanı ve bu puana ilişkin geçerlilik süresi tayin edebilecekleri belirtilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mütalaası ile yerleşik kural ve uygulamalar birlikte nazara alındığında, Sn. Zekeriya Şarbak'm yabancı dil sınav sonuç belgesinin geçersizliğinin söz konusu olmadığı değerlendirilmektedir.

Soru 2: Geçerliliği olmayan belge ile işe giren devletin maaş ve diğer imkanlarından yararlanan sağlayan şahsın aldığı paraları tahsil etmeyi düşünüyor musunuz?

Cevap 2: Sayın Zekeriya Şarbak katıldığı KPDS sınavında 96 puan almıştır. KPDS sonuç belgelerine ilişkin bir süre kısıtlaması bulunmadığından, Sn. Zekeriya Şarbak'ın, dil yeterliliğine ilişkin olarak sunduğu KPDS sonuç belgesinin geçerli olduğu mütalaa edilmektedir.

Soru 3: Genel Sekreter olarak şahsın attığı imzaların yasa karşısındaki durumu ne olacaktır?

Cevap 3: KPDS sonuç belgelerine ilişkin bir süre kısıtlaması bulunmadığından, Sn. Zekeriya Şarbak'm, dil yeterliliğine ilişkin olarak sunduğu KPDS sonuç belgesinin geçerli olduğu mütalaa edilmektedir. Bu sebeple, ilgilinin Genel Sekreter olarak görev yaptığı süre boyunca attığı imzaların sıhhati konusunda tereddüde yer olmadığı değerlendirilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.