2014 KPSS Lisans puanları nerelerde kullanılabilir

2014 KPSS Lisans puanları nerelerde kullanılabilir
Yüzbinlerce aday bu sene lisans düzeyinden KPSS'ye girdi. Sonuçlar açıklandı ve kamu kurumları personel alım ilanlarını ardı ardına vermeye başlayacaklar. Bu yazımız bölüm ve fakülte ayrımı olmaksızın tüm lisans adayları içindir.

Kısa bilgi

KPSS sisteminde 124 adet puan yer almaktadır. Bunlardan P3 (lisans), P93(önlisans) ve P94(lise) puanları B Grubu puanlardır. Önlisans ve lise KPSS henüz yapılmadığı için adaylarımızın kafasını karıştırmamak için onları bu yazıya dahil etmedik. Sınav sonrasında önlisans-lise için farklı bir dosyamız yayınlanacaktır.

KPSSP10 ve P121 puanları

Kurumsal alımlarda kullanılır. MEB tarafından öğretmen atamalarında temel alınan ÖABT'ye katılmayan eğitim adayları P10 ile ÖABT'ye katılanlar ise P121 puanı ile terci yapmaktadır. Ayrıca YÖK,MEB ve ÖSYM gibi kurumlar bu puanlardan uzman yardımcısı alımı da yapmaktadır.

KPSSP3

Hem merkezi hem de kurumsal yerleştirmelerde kullanılır. Bazı kurumlar tarafından A grubu uzman yardımcısı alımlarında da kullanılmaktadır. (Bu puan tek yıllarda da hesaplanmaktadır ama bu puanlar ile tercih yapılamaz. Sadece A grubu ve POMEM alımlarında kullanılabilir.)
Merkezi Yerleştirme; Devlet Personel Başkanlığı'nın ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak oluşturduğu listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmasıdır. Yılda iki kez (Kasım-Haziran) yapılır. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile 399 KİT sözleşmeli personel alınır. Kurumsal Yerleştirme; merkezi yerleştirme haricindeki yerleştirmelerdir. Kurumsal yerleştirmelerin özünde tek bir kuruma alım vardır. Burada yerleştirme ve başvurular ÖSYM üzerinden de olabilir ama yine de bu alımlar kurumsaldır. A grubu alımlar da kurumsal alımdır. Kurumsal yerleştirmeler farklı kurumlar tarafından rastgele tarihlerde yapıldığı için bir yıl içinde aynı anda bir çok kurumsal alım olabilir. Ayrıca, kurumsal alım ile kadrolu memur, sözleşmeli personel ve işçi statülerinde personel alınır.

P3 puanı ile başvurulabilecek kurumsal alımlar şunlardır:

Bazı kurumların A Grubu personel alımları

Sözleşmeli Personel Alımları (4/B, Belediye, Diğer Sözleşme Türleri)

Askeri Kurumların Personel Alımları (Kadrolu veya Sözleşmeli)

Diyanet İşleri Başkanlığı Alımları (Kadrolu veya Sözleşmeli)

Emniyet Genel Müdürlüğü Alımları (Kadrolu)

SYDV Alımları ( İş sözleşmesi imzalanır)

Orman Genel Müdürlüğü mühendis alımları

DSİ Genel Müdürlüğü mühendis alımları

Orman Genel Müdürlüğü muhafaza memurluğu

İşçi Alımları (İş sözleşmesi imzalanır)

Gümrük Bakanlığı kadrolu memur ve sözleşmeli personel alımları

POMEM'lere lisans mezunlarından öğrenci alımı

Adalet Bakanlığı zabit katibi, gardiyan gibi alımlar

Diğer KPSS Puanları ( A grubu puanlar)

Kurumsal alımlarda kullanılır. P3,P10,P121,P93, P94, P122,P123 ve P124 haricindeki puanlardır. A grubu puanlar olarak da bilinen bu puanlar 117 tanedir. Her kurum A grubu kadrolara ilişkin vereceği ilanlarda bu puanlardan birini baz alarak belli bir puan üstü adayı kurumsal sınava çağırarak alım yapar.

Ayrıca, Kalkınma Ajansları da personel alımlarında A Grubu puanları kullanabilmektedir.

Kutay Seymen ARIKAN

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.