2015 Yeni Üniversite Sınav Sistemi Anlatıldı

2015 Yeni Üniversite Sınav Sistemi Anlatıldı
2015 Yeni Üniversite Sınav Sistemi Anlatıldı hakkında bilgi kısaca.

Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı, bir sene içerisinde her ay girilebilecek 12 sınavdan oluşan bir üniversiteye giriş sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Sınav sistemi TOEFL sınavlarına benzeyecek. Öğrenci her ay girdiği sınavlardan en yüksek notu aldığı sınava göre değerlendirilecek.

Başkent Öğretmenevi’nde eğitim muhabirlerine iftar yemeği veren Nabi Avcı, soruları da yanıtladı. Kendisine gelen ve başbakanın bakanlar kurulunda soruların açıklanması hakkında talimat verip YDS ve YGS hakkında düzenlemeye gidildiği hakkındaki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklaması olup olmadığı şeklindeki ifadeye “yanlış anlaşılma olabileceği” şeklinde yanıt veren Avcı, başbakanın herhangi bir talimatı olmadığını vurguladı.

Konunu doğru kısmının bakanlar kuruluna bilgi verilmesi olduğunu ifade eden Avcı, sadece “bunu çalışalım” şeklinde bir ifadenin geçtiğini belirtti. Bunun bilgi edinme yasasına dahil olmadığını belirten Avcı, bunun bir takım şeyleri gizlemek için alınmış bir karar olmadığını vurguladı. Bunun kanıtının ise Ömer Dinçer zamanında başlamış bir çalışma  ve planlı bir süreç olduğunu söyledi.

TOEFL’a istenildiği zaman girilebileceğini hatırlatan Avcı, sınavda toplamda milyonlarca soru bulunduğunu fakat bir sınavdaki sorunun bir daha sorulmadığını belirtti. Avcı, bu sınavdan alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden programlara başvuruda bulunulabileceğini kaydetti. Buna benzer bir sistemin üniversiteye geçişte de uygulamaya koyulacağını söyledi.

Avcı öğrencilerin her ay sınava girme haklarının olacağını belirtti. Eskisi gibi bir sınavın veya senenin belli aylarında girilen sınavların puanının geçerli olmayacağını ifade eden Avcı proje üzerinde çalıştıklarını fakat hayata geçmesi için soru birikintisinin oluşması gerektiğini ifade etti. Senede 12 kez sınav yapılacak olursa 12 kere bu büyüklükte sınav sorularına ihtiyaç oluşacağını kaydetti. Bunu senelere yayınca durumun iyice büyüyeceğini ifade eden Avcı, TEOG sınavındaki soru iptalleri ile ilgili olarak da soruların yanlış olduğuna inanmadığını söyledi.

KPSS’nin A ve B grubu kadroları ile öğretmenlik kadroları için yapılan sınavında bir sorunun iptal edildiğini ve bunun ÖSYM’nin kararı olduğunu belirten Avcı, sorunun Temmuz ayındaki sabah oturumunda bulunan Genel Kültür Testinde yer aldığını belirtti.

Avcı lise son sınıf öğrencilerine de bir telafi sınavı hakkı vereceklerini açıkladı. Devamsızlıktan son sınıfta kalınamaması için de bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Avcı, önceden var olan 70 lise türünün 7’ye düşürüldüğünü kaydetti ve meslek liseleri dahil tüm 9. sınıf derslerini ortak olacağını belirtti. 2 bin 200 öğrencinin özel okullardan devlet okullarına geçiş yaptığını kaydeden Avcı, el yazısı hakkında öğrencilerin sıkıntılarının bulunduğu ile ilgili bir soruya da MEB’in en güzel işlerinden birinin bu olduğu şeklinde bir yanıt verdi. Milli yazı karakterinin oluşmasında el yazısının büyük katkısı olduğunu söyleyen Avcı, sürekliliğinin sağlanmasını istediklerini vurguladı.

TOEFL’ın açılımı ise Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı olarak geçiyor. Sınavı düzenleyen ABD’li Educational Testing Services bunu 130 ülkede yapıyor. Bir sene içinde 50’den fazla kez uygulanan bu sınavda aldığınız en yüksek puan geçerli oluyor ve Standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanıp kullanamadığınız anlaşılıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.