Recep Ayı'nın önemi nedir, Recep Ayı faziletleri nedir

Recep Ayı'nın önemi nedir, Recep Ayı faziletleri nedir
Üç Aylar'ın başlangıcı olan Recep Ayı 2024 yılında ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? Faziletleri nelerdir ve Recep ayında hangi ibadetler yapılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayı 12 Ocak 2024 (1 Recep 1445) Cuma günü itibariyle başlıyor. Cemaziyelahir ayından sonra gelen Recep ayı ile birlikte Üç Aylar başlar. Peki, Recep ayı orucu, Recep ayı namazı ile beraber bu mübarek ayda hangi ibadetler yapılmalıdır? Üç Ayların başlangıcı olan Recep ayında Regaip ve Miraç Kandillerini idrak edeceğiz. 11 Ocak 2024 Perşembe günü Regaip, 6 Şubat 2024 Salı günü (26 Recep 1445) ise Miraç Kandilidir.

Recep ayı nedir

Peygamber Efendimiz’in buyurduğuna göre Recep Ayı Allah’ın ayıdır. Kelime anlamı itibariyle korkmak veya saygı duymak anlamlarına gelen recb kökünden türeyen Recep kelimesi saygı göstergesinin ve s.a.v.aşmanın haram olduğu aylardan biridir. Bu dört ay ise Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep’tir. Yüce Allah (c.c) Tevbe Suresi 36. Ayette “Doğrusu Allah’a göre ayların sayısı, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur. O aylarda kendinize zulmetmeyin, müşrikler sizinle topyekün s.a.v.aştıkları gibi siz de onlarla topyekün s.a.v.aşın. Bilin ki Allah buyruklarına karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir” buyuruyor.

Recep Ayı'nın Önemi Nedir

İslam dininde öyle zamanlar vardır ki değeri diğerlerinden kat be kat fazladır. Müslümanlar, üç aylar olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol manevi bir mevsime girişin habercisi olan Recep ayına büyük önem vermiştir. Recep ayı girdiği zaman Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) "Allah’ım, Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına kavuştur" diye dua etmiştir. Haram ayların farklı bir önem ve saygınlığa sahip olduğu, bu aylarda işlenen iyilik ve kötülüklere başka zamanlarda işlenenlerden daha fazla mükâfat ve ceza verileceği yönünde genel kabul vardır. Recep ayına ayrı bir değer veren Hz. Peygamberimiz üç aylar ile ilgili şunları söylemiştir: “Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı da içerisinde iki kandil (Regaip ve Miraç) barındıran biricik aydır. Recep’in ilk cuma gecesi yani Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Regaib kandili olarak idrak edilir. Recep ayında idrak edilen diğer bir gece de Recep ayının 27. gecesi kutlanan Miraç gecesidir. Üç aylar zincirinin ve Recep ayının ilk kandili olan Regaip ve ikinci kandili Miraç’ta nefis muhasebesi yaparak kendimizi denetlemeli bu özel geceleri ibadetle geçirmeliyiz.

Recep ayı 2024 yılında ne zaman başlıyor

2024 Miladi takvimde Ocak ayı Hicri Recep ayına denk geliyor. 12 Ocak 2024 Cuma günü üç ayların ilk ayı olan Recep başlıyor.

Recep ayı 2024 yılında ne zaman bitiyor

Üç ayların birinci ayı olan Recep, 10 Şubat 2024 Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece bitiyor. 11 Şubat 2024 Pazar günü ise Şaban ayı başlıyor. Miladi takvime göre 1445’e tekabül eden bu mübarek aydan sonra Şaban ve Ramazan ayları geliyor.

Recep ayında kaç gün oruç tutulur

Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. günün orucunun sevabı çok büyüktür. İlk Perşembe (11 Ocak 2024) günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. Gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da faziletlidir. Tüm bu günler tutulursa Recep ayında toplamda 7 gün oruç tutulur.

Recep ayında hangi ibadetler yapılmalı

Her yeni başlangıç gibi üç ayların başlangıç ayı olan Recep’e Allah’tan bağışlanma dileyip tövbe edilerek girilmeli; her zaman olması gerektiği gibi bu ay da kavgadan, kötülüklerden ve günahlardan uzak durularak geçirilmelidir. Recep ayı ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle meşgul olunması gereken bir aydır. Haram aylardan biri olması hasebiyle bu ayda sevaplar katlanacağı için, bol bol Kur’an-ı Kerim okunmalı, istiğfarda bulunulmalı, namaz kılınmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu ayda teheccüd namazının fazileti de büyüktür. İstiğfar yani Allah-u Teala’dan bağışlanma dilemek Recep Ayında yapılabilecek ibadetlerin en faziletlilerindendir. Hz. Ayşe Validemizin (r.a) Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) bir gün sorduğu “Siz ki Allah’ın en sevdiği kulusunuz. Siz de mi istiğfar ediyorsunuz?” sorusuna Hz. Peygamber (s.a.v.) “Ya Ayşe bende her gün düzenli şekilde istiğfar ediyorum” buyuruyor. Yapmış olduğumuz sıkıntılı ameller, gönül kırma gibi davranışlardan dolayı özellikle Allah’ın ayı Recep ayında bol bol istiğfar etmeliyiz.

Recep Ayı Namazı

Recep ayı namazı olarak değerlendirildiğinde Recep ayında kılınması gereken bir namaz var mıdır? sorusu akıllara geliyor. Recep ayını karşılayan gece yani 11 Ocak 2024 Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece 20 rekatlık nafile namazı (İkişer rekatta bir selam) vardır. Recep ayında 30 rekatlık bir namaz daha bulunur ama bu Recep ayının geneline yayılan bir ibadettir. Recep’in ilk 10 gününde 10 rekatı, ikinci 10 gününde ikinci 10 rekatı, üçüncü 10 gününde ise üçüncü 10 rekatı kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 3 İhlas ve 3 Kafirun Suresi okunur.

Recep Ayı Orucu

Hz. Peygamberimiz Recep ayında oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur. Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. Günün orucunun faziletleri büyüktür. Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep’in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte “Recep’in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir. İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır.” Diğer bir Hadis-i Şerif’te ise şu müjde yer almıştır: “Recep’in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır.” Oruç tutamayan kimseler ise maddi durumları el vermesiyle birlikte yoksullara ve medreselerde eğitim gören talebelere yemek ikramında bulunabilir.

Recep Ayı Tesbihatı

Üç ayların birinci ayı Recep’in ilk 10 gününde çekilmesi çok kıymetli olan bir zikir ve tesbihat bulunmaktadır. İlk 10 gün 100 kere Subhânallahil Hayyul Kayyûm. (Hay ve Kayyum olan Allah'ı tesbih ederim) çekilmesiyle kişi faziletine fazilet katmaktadır.

Recep ayının ilk gecesinde hangi ibadetler yapılır

Recep ayının ilk gecesinde kılınacak namaz vardır. Gece önce geldiği için 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi 20 rekat namaz, ikişer rekatlar halinde kılınır. Her rekatta 1 Fatiha ve 1 İhlas okunarak her iki rekatta bir selam verilir. Her kim ki bu namazı kılarsa Allah-u Teala o kimsenin canını, malını ve ailesini muhafaza eder ve kabir azabından korur buyurulur. Geceyi ihya etmek namaz, teheccüd ve sabahına yani Recep’in ilk gününe oruçla başlamak büyük sevaptır.

Recep ayına neden sağır ay denir

Yüce Allah her aya nurani şekil vermiş ve bir özellik katmıştır. ‘Recep, Allah’ın sağır ayıdır’ söylemi de bu ayın kullara şefaatidir. Recep ayı ile ilgili Şehrul-Esam adı kullanılmıştır. Esam sağır anlamına gelmekle birlikte Recep-i Şerif’e hürmeten bu ayda tartışmalar, kavgalar ve s.a.v.aşlar durmuştur. İnsanın türlü günahlara sağır olması, bol tövbede bulunması kendi faziletini artırması anlamına gelmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
0
2
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.