2024-2025 Özel Öğretim Kurumları bursluluk sınavları 4’lere mülakat, diğer sınıflara açık uçlu sorularla yapılacak

2024-2025 Özel Öğretim Kurumları bursluluk sınavları 4’lere mülakat, diğer sınıflara açık uçlu sorularla yapılacak
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı İçin Özel Öğretim Kurumlarının Yapacağı Bursluluk Sınavı konulu resmi yazı yayınlandı.

Özel okullara 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okutacakları burslu öğrencileri seçmek için yapacakları “bursluluk sınavları” için sınırlama geldi. Okullar, 5’nci sınıfa alacakları burslu öğrencileri belirlemek için 4’ncü sınıf öğrencilerine sınav yaparken, ilkokulda sınavların kaldırılması üzerine artık bu sınavı yapamayacaklar.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere bursluluk sınavları ile ilgili yazı gönderildi. Yazıda özel öğretim kurumlarının burs verecekleri öğrencileri seçmek için valilikler izniyle ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabildikleri hatırlatıldı.

4’lere sınav yok, mülakat var

Ancak yazıda özel okulların 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfta burslu olarak okutacakları öğrencileri yazılı sınavı uygulamaksızın değerlendirecekleri ifade edildi. Yani mülakatla öğrenci alınacak. Bunun gerekçesi ise ilkokullarda yazılı sınavların kaldırılması oldu.

Çoktan seçmeli sınav yok

Ayrıca söz konusu yazıya göre st sınıflar için yapılacak bursluluk sınavının da çoktan seçmeli olarak gerçekleştirilemeyeek. Bu sınavlar da açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

Ayrıca yazıda sınav ve değerlendirmenin sadece burs için gerçekleştirilebileceği, kuruma öğrenci seçimi yani kayıt-kabul maksadıyla sınav yapamayacakları ifade edildi.

Bursun süresi belli olacak

Aynı şekilde yazıda bursun verilme şekli ve süresinin de açık ve anlaşılır olması gerektiğine, burs verme şartlarında da öğrenci ya da veliyi mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmaması gerektiği belirtildi.

Bursluluk sınavları nasıl yapılacak?

Bursluluk sınavları kurumların il sınırları içinde kendi binalarında veya başka eğitim kurumu binalarında her sınıf seviyesinde tek oturum halinde yapılacak. Bursluluk sınavlarına katılacak öğrenciler, sınav başvurularını burs verecek özel öğretim kurumuna yapacak. Ayrıca sınavlara katılım için ücret alınamayacak ve başvuran öğrencilerin de kişisel bilgileri ve görselleri paylaşılmayacak.

Özel okul yöneticileri gelecek sene 5’nci sınıfta burslu okuyacak öğrencileri belirlemek için bu yıl 4’ncü sınıfta olan öğrencileri sınava aldıklarını ancak bu yıldan itibaren söz konusu yazıyla bunun yapılamayacağını söylüyor. Kurum yöneticileri, “İlkokulda sınavlar kaldırıldığı için 4’lere sınav yapamayacağız, bu nedenle de burs verilecek öğrenciler mülakatla belirlenecek” diyor. Yine yöneticiler bakanlık kararıyla sınavların da artık çoktan seçmeli değil, yazılı olarak yapılacağını ifade ediyor.

MEB'den 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı İçin Özel Öğretim Kurumlarının Yapacağı Bursluluk Sınavı Yazısı

28 Kasım 2023 tarihli Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ‘’Özel öğretim kurumlarının 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı için yapacağı bursluluk sınavı başvuruları; 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 13'üncü maddesinde yer alan hükümler, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci ve 63'üncü maddelerinde yer alan hükümler ile aşağıda yer verilen hususlar çerçevesinde valiliklerce değerlendirilecektir.

1- Özel öğretim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci maddesinin altıncı fıkrasındaki "Kurumlar bu madde kapsamında valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik Ocak, Şubat ve Mart aylarında sınav yapabilir..." hükmünde belirtilen zamanlarda burs vereceği öğrencileri belirlemek amacıyla bursluluk sınavı yapabilecektir.

2- Bursluluk sınavı yapacak kurumların Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan "5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı haklarında adlî veyahut idarî soruşturma bulunan kurumlar bursluluk sınavı yapamaz, araştırma, yarışma ve sosyal etkinlik düzenleyemezler." hükmü kapsamına girip girmediğinin valiliklerce değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda valiliklerde bulunan mevcut bilgiler ile MEBBİS modülünde yer alan kurum bilgileri doğrultusunda durumu değerlendirilen özel öğretim kurumlarının bursluluk sınavı yapmasına ilişkin nihai karar valiliklerce verilecektir.

3- Valilikler sadece kendi il sınırları içerisindeki kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olan okullara bursluluk sınavı yapma izni verebilecektir.

4- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Burs verilme şartları ve oranı" başlıklı 62'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında bursluluk sınavı yapmak isteyen özel öğretim kurumları, kuruma öğrenci seçimi (kayıt kabul) maksadıyla sınav yapamayacaktır.

5- Özel okullar, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfta burslu olarak okutacakları öğrencileri yazılı sınavı uygulamaksızın değerlendirecek, üst sınıflar için yapılacak bursluluk sınavında ise açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan sınav uygulanacaktır.

6- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci ve 63'üncü maddelerinde bahsedilen hususlarla birlikte burs verme şartlarında; öğrenciyi ve/veya öğrenci velisini mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmamasına, bursun verilme şekli ile süresinin açık ve anlaşılır olmasına dikkat edilecek, şartları uygun bulunan kurumların bursluluk sınavı yapmasına izin verilecektir.

7- Bursluluk sınavları, kurumların il sınırları içinde kendi binalarında veya başka eğitim kurumu binalarında her sınıf seviyesinde tek oturum halinde yapılacaktır.

8- Bursluluk sınavlarına katılacak öğrenciler, sınav başvurularını burs verecek özel öğretim kurumuna yapacaklardır. Özel öğretim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Ek 4'üncü maddesinde yer alan hususlara dikkat ederek bursluluk sınavlarına ilişkin ilanlarında; başvuru adreslerini, bursluluk şartlarına ilişkin bilgi/belgeye ulaşma yollarını ve başvuru usulünü belirteceklerdir.

9- Bursluluk sınavı için başvuru yapan öğrenci/kursiyer ve velilerden; öğrencinin/kursiyerin adı soyadı, kimlik numarası, öğrenim gördüğü kurumu, sınıfı, veli adı soyadı ve veli iletişim bilgileri dışında herhangi bir bilgi talep edilmeyecek, alınan kişisel verilerin muhafaza edilmesinden 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında başvuru alan özel öğretim kurumu sorumlu olacaktır.

10- Sınavlara katılım sağlayan öğrencilere/kursiyerlere ilişkin kimlik bilgileri, ilçe/il/ülke sıralaması ve/veya yüzdelik dilimi gibi veriler, öğrencinin/kursiyerin kendisi ve öğrencinin/kursiyerin velisi dışında yazılı ve/veya görsel olarak hiçbir şekilde paylaşılmayacaktır.

11- Bursluluk sınavına katılım sağlayacak/sağlayan öğrenci/kursiyerlerden Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan: "Kurumlar, burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik sınav yapmak istemeleri durumunda bu sınavlardan sınav ücreti alamazlar." hükmü gereği herhangi bir nedenle sınav ücreti alınmayacaktır.

12- Özel öğretim kurumlarının bursluluk sınavı iş ve işlemlerinin, bursluluk sınavına ilişkin ilan ve reklamlarının, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci, 63'üncü ve Ek 4'üncü madde hükümlerine ve bu yazıya aykırı farklı sınav duyurularının olması durumunda, İlgi (a)'da kayıtlı Kanun'un 7'nci maddesindeki hükümler ile İlgi (b)'de kayıtlı Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda işlem yapılacaktır.

13- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62'nci ve 63'üncü maddesi hükümleri doğrultusunda bursluluk sınavı yapması uygun görülerek onay verilen başvurular ayrıca Bakanlığımıza onay için gönderilmeyecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.’’ denilmiştir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.