28 Şubat'ta bile öğrencilere böyle sorular sorulmadı

28 Şubat'ta bile öğrencilere böyle sorular sorulmadı
Özel okul ve dershanelerde öğrencileri sorgu odasına alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın çağ dışı uygulamasına Demokrat Eğitimciler Sendikası’ndan (DES) da tepki geldi. Seçmen yaşında olmayan çocuklara siyasî sorular yöneltilmesine karşı çıkan DES Disiplin Ku

Özel okul, dershane ve yurt öğrencilerini sorgu odalarına alarak insan hakları ihlallerine imza atan Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasına bir tepki de Demokrat Eğitimciler Sendikası’ndan (DES) geldi. 8-9 yaşındaki çocuklara siyasi sorular yöneltilmesine tepki gösteren DES Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Sarıca, 28 Şubat döneminde bile öğrencilerin bu tarz sorulara muhatap olmadığını vurguladı. Siyasetin okullara bulaşmasının acısını 70’li yıllarda ciddi şekilde yaşadıklarını belirtti.

Eğitim müfettişlerinin okullarda öğrencilere yönelttiği soruların hukukî, vicdanî ve pedagojik açıdan kabul edilemez bir durum olduğuna vurgu yapan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Sarıca, okulların politik alan olmaktan çıkarılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakanlığın bu uygulama ile müfettişleri, okul müdürlerini ve velileri sıkıntıya düşürdüğünü belirten Sarıca, “Bunun bakanlık tarafından düşünülmeden hazırlanmış bir emir olduğunu düşünüyoruz. Bu politik sorular hem çocukları hem de vicdanları yaralar.” diyor.

Öğrencilerin böylesi bir faaliyette malzeme olarak kullanılmasına karşı çıkan Sarıca, “Bugün bakanın çocuğuna da bu şekilde gidilse, o da tepki gösterir. Çünkü çocuk hakları denilen haklar var. Bunlara nasıl yaklaşılması gerektiği hukuk çerçevesinde belli ve evrensel kurallara göre hareket etmek durumundayız.” cümlelerini kullanıyor. Öğrencilerin, herhangi bir siyasi angajmana tabi tutulmalarını doğru bulmadıklarını dile getiren Sarıca şöyle devam ediyor: “Gençler bu şekilde siyasete çekiliyor. Ancak lise disiplin yönetmeliğinde gençlerin siyasetle uğraşmaları disiplin hükmüne tabidir ve cezai hüküm içerir. Bu nedenle uğraşmamaları gerekir. Netice itibarı ile bu okullar iyi insan yetiştirmek için kurulan kurumlardır. Yasalara göre açılan bu okulları yaftalamak ve insanları başka bir tarafa yönlendirmek hukuk devletinin kurallarına uymaz. Kanun dışına çıkıldığında ve şikâyet konusu olduğunda tabii ki görevliler harekete geçer.”

Atamada sendika kayırmak yerine liyakat öne çıkmalı

İl ve ilçe milli eğitim müdürleri ile okul müdür ve yardımcılarının görevden alınmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan DES Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Sarıca, yeni göreve getirilecek kişilerin sendika kayırmak yerine liyakate dayanarak atanması gerektiğine vurgu yapıyor. Sarıca, “Görevinden alınan arkadaşlar uzun süreler sonunda yetişmiştir. Dinamizm elbette gerekli ama liyakat de esas alınmalı. Yeni göreve gelen idareciler görevin tanımına uygun davranamadıkları zaman komik duruma düşerler. Halkın beklentilerini yerine getiremezler. Adaletli davranılmazsa kanunu yapanlar da yaptıkları kurallardan kendileri şikâyet eder hale gelir.” diye konuşuyor. Sarıca, politikayı saf dışı bırakarak ortaokul ve liselerde okul yöneticilerinin öğrenci ve veliler tarafından seçilebileceğini söylüyor. Mülakat gibi uygulamalarda tarafsız olunamadığına değinen Sarıca şunları ekliyor: “Şu an müdür mülakatlarında bir sürü dedikodu var. İnsanlar güvenmiyor. Çünkü mülakatta bir yerden liste geliyor ve o listeye göre puanlama yapılıyor söylentileri var. Böyle olan bir yerde insanlar bir yere yamanma ihtiyacı hissediyor. Tek tip insan istemiyoruz.”

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.