29 Ekim ile ilgili kompozisyon

29 Ekim ile ilgili kompozisyon
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebeti ile yazılmış olan Cumhuriyet ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kompozisyon, 29 Ekim İle İlgili kompozisyon örneği yayınlayacağız.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Ülkemizde ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 29 Ekim 1923’te Atatürk’ün cumhuriyeti ilanından beri her yıl cumhuriyet bayramı Laik ve çağdaş medeniyetler arasında yer almamız cumhuriyetin ilanıyla mümkün olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1933’te, Cumhuriyetin 10. yılında Ankara hipodromunda halka seslenmiştir ve nutuk okumuştur. Ülkemizin bugünlere nasıl ulaştığının, İstiklal Muharebesi’nde verilen mücadelenin ve gelecekte daha ileri gidilebilmesi için Türk milletine tavsiyelerin yer aldığı bu nutukta Atatürk’ün amacı çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmış bir Türkiye Cumhuriyeti oluşturmaktı. Bunu en güzel ifade eden cümlelerden biri:

"Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim. Ne mutlu Türk’üm diyene!

Her sene 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı’nı Türk milleti coşkuyla ve fener alaylarıyla kutlar, stadyumlarda şenlikler düzenler. Atatürk’ü anıt mezarında ziyaret ederek teşekkürlerini borç bilir. Aynı zamanda Türk milleti kendini daha ileriye taşımak için yenilenir, güçlenir, birlik ve beraberliğini korur. Çünkü bizi cephelerden galip çıkaran şeyin birlik ve beraberlik olduğunu bilir.

Şimdi Türk milleti bütün zorluk ve ihanetlere rağmen gözlerini arşa dikmiş, ellerini gökyüzüne yöneltmiş daha ilerisi ve iyisi için Atatürk’ün bize emanet ettiği Türkiye ile yol alıyor.

Cumhuriyet Ne Güzel!

Devleti idare edenlerin seçimle iş başına geldiği yönetim şekline cumhuriyet denir. . Dünyadaki devletlerin çoğu cumhuriyetle yönetilir. Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde egemenlik milletindir. Millet, devleti yönetecek kişileri kendisi seçer. Böylece halk kendi kendini yönetmiş olur.

Yurdumuz cumhuriyete Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kavuştu. Önceleri devletimizin adı OSMANLI DEVLETİ idi. Devlet İdaresinde bütün yetki padişahın elindeydi. Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda yenik sayıldı. Düşmanlar yurdumuza girdiler. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Birçok yerde toplantılar yaptı. Hakkımızı "Ya istiklal, ya ölüm" parolası altında birleştirdi.23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Mustafa Kemal meclis başkanı seçildi. Ordumuz, İnönü Savaşlarını kazandı. Peşinden Sakarya Meydan Muhaberesi ile Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı da zaferle noktaladık. Yunanlılarla ve Birinci Dünya Savaşı'nı da savaştığımız devletlerle 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması imzaladık. Bütün dünya devletleri, Türkiye'nin bağımsız bir devlet olduğunu kabul ettiler. Yurdumuz yeniden egemenliğine kavuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etti. Devletimizin adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ oldu. Atatürk ise, ilk cumhurbaşkanımız olarak göreve başladı.

Cumhuriyet idaresinde devlet anayasaya uygun kanunlarla idare edildi. Kanunlar ise halkın seçtiği miller vekilleri yapar. Devlet başkanına CUMHURBAŞKANI denir.

Halkı yöneten insanlar, seçimle iş başına gelirler. Halk, istediğini seçer, istemediğini seçmez. Seçilen kişiler halka karşı sorumludurlar. İşte bütün bunlardan dolayı cumhuriyet en iyi yönetim şeklidir.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

Milletin kendi kendini yönettiği, belirli süre zarfında kendilerini temsil etmek için oy kullanarak milletvekillerini seçtikleri yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde her yılın 29 Ekim gününü Cumhuriyet bayramı olan Türk milletine armağan etmiştir ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir.

Cumhuriyetten önce devlet imparatorluk ile yönetiliyordu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiyle halk yönetim üzerinde söz hakkına sahip olmuştur. Oy haklarını kullanarak milletvekillerini seçmişlerdir ve böylece yönetimde söz hakları olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra Cumhuriyet önergesini meclise takdim etmiştir. Bu önerge meclis tarafından kabul edilmiştir ve Osmanlı devletinin adı Türkiye Cumhuriyet Devleti adını almıştır. Bu Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

29 Ekim 1923 tarihinde 101 pare top atışı ile Cumhuriyetin ilanı kutlanmıştır. O tarihten sonra da 29 Ekim her yıl ülkenin her yerinde coşkuyla kutlanmaya başlanmıştır. Milletlerin kendi kendilerini yönettiği ve yöneten kişiyi belirlemek için seçim yaptıkları yönetim biçimine cumhuriyet adı verilir. Türkler 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti kabul etmişlerdir. Mustafa kemal Atatürk bu tarihi Türk milletine hediye etmiştir.

Etiketler :
1547
309
1662
132
435
82
752
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum