5. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları (açık uçlu)

5. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları (açık uçlu)
2023-2024 eğitim öğretim yılı 5. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

…………………. ORTAOKULU

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI

Küçük oğlu, bir sabah mutfaktaki annesinin yanına geldi ve ona kağıdı uzattı. Annesi ellerini önlüğüne kuruladıktan sonra kağıdı okumaya başladı: Çimleri biçtiğim için 5 TL, odamı temizlediğim için 1 TL, alışverişe gittiğim için 50 Kuruş, küçük kardeşime baktığım için 25 Kuruş, çöpü attığım için 1 TL, iyi bir karne getirdiğim için 5 TL, bahçeyi temizlediğim için 2 TL. Toplam borç 14 TL, 75 Kuruş.
Anne, umutla kendisine bakan oğlunun elinden kağıdı aldı ve kağıdın arka yüzüne şunları yazdı: Seni 9 ay karnımda taşıdım BEDAVA, hasta olduğunda başında bekledim, elimden geleni yaptım, senin için dua ettim BEDAVA, yıllar boyu değişik nedenlerle senin için gözyaşı döktüm BEDAVA, senin için geceleri kaygı duyup, uykusuz kaldım BEDAVA, oyuncaklarını topladım, yemeğini hazırladım giysilerini yıkadım, ütüledim BEDAVA YAVRUM ve bunların hepsini topladığın zaman gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün, bedavadır çünkü...
Oğul annenin yazdıklarını okuyunca gözleri doldu. Annesine baktı: "Anneciğim seni seviyorum." dedi ve kalemi alarak bu kağıda: "HEPSİ ÖDENMİŞTİR." yazdı.

SORULAR

1. Küçük çocuk, annesine gelerek ondan ne istemektedir?

2. Anne, çocuğun getirdiği kağıdı okuduktan sonra ne yapmıştır?

3. Annesinin kağıda yazdıklarından sonra çocuğun tepkisi nasıl olmuştur?

4. Metnin ana düşüncesini (Kendinize çıkardığınız dersi) yazınız.

5. Metnin üst kısmına, metne uygun bir başlık yazınız.

6. Metne göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Metindeki olay
Kahramanlar
Yer
Zaman

7. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin karşılarına eş anlamlarını (anlamdaş) yazınız.

  • Tam üç yıl oldu buraya taşınalı. (…………………………………….)
  • Elbiseler ıslak, daha giyme. (……………………………)
  • Onunla bir sonbahar günü tanışmıştık. (………………………………..)
  • Yeni öyküsü herkesi büyüledi. (……………………………..)
  • İçerisi girilmeyecek kadar kirliydi. (……………………………..)

8. Aşağıda altı çizili sözcüklerin hangi anlamda (gerçek/mecaz) kullanıldığını cümlelerin başlarındaki boşluklara yazınız.

( ) Bu kadar iyiliğe kuru bir teşekkürler cevap verdi.
( ) Oda çok sıcak oldu, biraz pencereyi açar mısınız?
( ) Dedem o zaman babaanneme sırılsıklam aşıkmış.
( ) Zengin iş adamı köyüne sağlam bir ev yaptırdı.
( ) Geçenki söylediklerini kafama çok taktım.

9. Aşağıda verilen eş sesli (sesteş) kelimeyi, farklı anlamlarda cümle içinde kullanınız. (4 p.)

ben;

10. Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere tablodaki deyimlerden uygun olanları getirin.

El açmak - Elinden geleni ardına koymamak - Ele geçirmek - Elinde kalmak - Elinden geleni yapmak

“El” sözcüğü dilimizde pek çok deyimde kullanılmaktadır. Dilenmeyi anlatmak için ….. deyimi kullanılır. Gücünün yettiği kadarını yapmayı anlatmak için de …………deyimi kullanılır. ………………………………….. deyimiyle birisini yakalamayı; ……………deyimiyle de bir şeyin satılamayıp sahibinde kaldığını anlatmak isteriz.

11. Aşağıda yay ayraçla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini koyunuz. Altı çizili yere koyduğunuz noktalama işaretini niçin koyduğunuzu açıklayınız.

Bir sınava daha girdim( ) Matematik( ) fen bilgisi( ) İngilizce ve Sosyal derslerinden yirmi soruda on sekiz soruya doğru cevap verdim( )Bu defa soruları eksiksiz yapabilir miyim acaba( ) Sınavlar yarın 10( )00’da 4( )derste okunacakmış( )

Açıklamanız:

12. Aşağıdaki sözcükleri, sözlükteki yerlerine göre sıralayınız.

sabır - musluk - makas - hurma - sakız

13. “Susuz kalan papatyalar, boyunlarını büküp yardım gelmesini bekliyordu.” Bu cümlede kişileştirme mi yoksa benzetme mi yapılmıştır? Nereden anladığınızı açıklayarak yazınız.

14. Ana duygusu “Atatürk sevgisi” olan akrostiş tekniğinde bir şiir yazınız. Şiirinizde yazım ve noktalama kurallarına uyunuz.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.