6. Sınıf Fen Bilimleri 7. Ünite Elektriğin İletimi Konu Özeti

6. Sınıf Fen Bilimleri 7. Ünite Elektriğin İletimi Konu Özeti
6. sınıf Fen Bilimleri 7. ünite elektriğin iletimi konu özetini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. BÖLÜM: İLETKEN VE YALITKAN MADDELER

➤ Elektrik enerjisini ileten maddeler iletken, iletmeyen maddeler ise yalıtkan olarak adlandırılır.
➤ Metaller, kurşun kalem ucu, tuzlu su, sirke iletken maddelere; plastik, tahta, cam, şekerli su yalıtkan maddelere örnektir.
➤ Maddelerin elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık özellikleri günlük yaşamda sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin elektrik kablolarının iç kısımlarındaki teller elektriksel iletkenlik özelliği gösterirken dış kısımlarındaki plastik elektriksel yalıtkanlık özelliği gösterir.

2. BÖLÜM: ELEKTRİKSEL DİRENÇ VE BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER

➤ Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdiği zorluğa elektriksel direnç denir.
➤ Yalıtkanların elektriksel direnci iletkenlerin elektriksel direncinden fazladır.
➤ Bir iletkenin elektriksel direnci maddenin uzunluğuna, dik kesit alanına ve cinsine bağlıdır.
➤ Bir iletkenin uzunluğuyla elektriksel direnci arasında doğru orantı vardır. İletkenin uzunluğu arttıkça elektriksel direnci artar.
➤ Bir iletkenin dik kesit alanıyla elektriksel direnci arasında ters orantı vardır. İletkenin dik kesit alanı arttıkça elektriksel direnci azalır.
➤ Aynı uzunluk ve dik kesit alanına sahip farklı cins iletkenlerin elektriksel dirençleri farklıdır.
➤ Basit bir elektrik devresinin elektriksel direnciyle ampul parlaklığı arasında ters orantı vardır. Basit elektrik devresinin elektriksel direnci arttıkça ampul parlaklığı azalır, elektriksel direnci azaldıkça ampul parlaklığı artar.
➤ Ampulün yapısında bulunan filaman, tungsten adı verilen erime sıcaklığı çok yüksek olan bir metalden yapılmıştır. Filamanın elektriksel direnci çok yüksektir.

2
0
1
2
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.