6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Kendini Değerlendir-3 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KENDİNİ DEĞERLENDİR-3

1. Bir öğrenci maddesel ortamın fiziksel hâlinin sesin süratine etkisini modelle göstermek istiyor. Eşit sayıdaki domino taşını maddenin üç farklı fiziksel hâlini temsil edecek şekilde görseldeki gibi yerleştiriyor. Her grubun başındaki domino taşını devirerek en son taşın devrilmesine kadar geçen zamanı ölçüyor. Sonuçları tabloya aşağıdaki gibi kaydediyor.

Modelleme ve gözlem sonuçlarına göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a. Birinci grup, maddenin hangi fiziksel hâline benzetilebilir?
Cevap
: Katı hâline benzetilebilir.

b. Üçüncü grupta ölçülen sürenin uzun olmasının sebebi nedir?
Cevap
: Maddenin gaz hâlini 3. grup temsil etmektedir. Tanecikler arası mesafenin fazla ol ması sesin daha yavaş yayılmasına sebep olacağından bu grupta ölçülen süre di ğerlerine göre daha fazla olmuştur.

2. Gök gürültüsünden hemen sonra dağlık bir bölgede çığ düşmesi gerçekleşmiştir. Bunun nedenini yazınız.
Cevap
: Sesin bir enerji olması çığ düşmesine neden olmuştur.

3. Emel, izlediği bilim kurgu filminde uzayda, uzay araçlarının büyük bir patlama ve gürültü ile çarpıştıklarını gördü. Bu sahnede bilimsel bir hata yapıldığını düşündü. Emel’in fark ettiği hata nedir?
Cevap
: Uzay boşluk olduğundan sesin burada yayılması mümkün değildir. Bu nedenle çarpış ma sırasında gürültü duyulmayacaktır.

4. Denizin ortasındaki teknede bulunan bir kişinin suda gerçekleşen bir patlamanın sesini iki kez duymasının sebebi ne olabilir?
Cevap
: Sesin sudaki ve havadaki süratinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

5. Alarmları kurulmuş saatlerden biri masanın üzerine, diğeri havası alınmış cam fanusun içine yerleştirilir. Alarmlar çaldığında havası alınmış fanus içindeki saatin sesi duyulmaz ancak masanın üzerindeki saatin sesi duyulur. Bu durumun nedeni, sesin hangi özelliği ile açıklanabilir?
Cevap
: Bu durum sesin boşlukta yayılamaması özelliğinden kaynaklanır.

1224
141
1217
169
132
53
90
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.