Günlük yaşantınızda ısı yalıtımına ihtiyaç duyulan durumlar

Günlük yaşantınızda ısı yalıtımına ihtiyaç duyulan durumlar
Günlük yaşantınızda ısı yalıtımına ihtiyaç duyulan durumlara örnek veriniz. Soğuktan korunmada tuğla biçiminde kesilmiş karların rolü ne olabilir?

İnuitler (Eskimolar) balık avlamak için evlerinden uzaklaştıklarında geçici olarak barınmak amacıyla kardan iglolar yaparlar. İglo, İnuit dilinde ev demektir. Tuğla biçiminde kesilmiş kardan yapılan igloların içi yaklaşık 4°C iken dışarısı çoğunlukla sıfırın altında 30-40°C arasındadır.

Soğuktan korunmada tuğla biçiminde kesilmiş karların rolü ne olabilir?

Böylelikle ısı yalıtımı sağlarlar. Çünkü iç kısım buzlaşır. Bir başka deyişle, etrafına göre sıcaklığı az olan maddeler ısı alırlar.

Aşağıdaki fotoğraflarda günlük yaşantınızda karşılaştığınız eşyalardan bazıları görülmektedir. Bu eşyaların hangi bölümlerinin ısı iletkeni, hangi bölümlerinin ısı yalıtkanı olduğunu noktalı satırlara yazınız.

CEZVE - Cezve ısı iletkenidir. Sapı ise ısı yalıtkanı.

ÜTÜ - Ütünün tabanı ısı iletkenidir. Ütünün tutulacak yeri ise ısı yalıtkanı.

TOST MAKİNESİ - Tost makinesi ısı iletkenidir. Tost makinesinin dışı ve sapı ise ısı yalıtkanı.

ELEKTRİKLİ SAÇ DÜZLEŞTİRİCİ - Elektrikli saç düzleştiricinin iç kısmı iletkenidir. Alt ve üst tutacak kısmı ise ısı yalıtkanı.

Günlük yaşantınızda ısı yalıtımına ihtiyaç duyulan durumlara örnek veriniz.

Ev için dış kısmının mantolama yapılması, soğuk günlerde ise mont veya ceket giyinmek.

Isı yalıtımı, ısı köprüleri aracılığı ile sisteme girecek ısının engellenmesini ve sistem ile ortam arasındaki ilişkiyi en aza indirmeyi amaçlayan uygulamadır.

Günlük hayatımızda bilerek veya bilmeyerek birçok ısı yalıtımı uygulamasına şahit olmaktayız. Her gün kullandığımız termoslar, ısı yalıtımının kullanıldığı en basit sistemlerdir. Bunun dışında enerji tasarrufu bakımından evlerimizde mantolama uygulaması yapılarak ısı yalıtımı sağlanmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
3
4
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.