Dağ yamaçlarında, yükselti arttıkça bitki örtüsü dışında hangi coğrafi özellikler farklılık gösterir

Dağ yamaçlarında, yükselti arttıkça bitki örtüsü dışında hangi coğrafi özellikler farklılık gösterir
Dağ yamaçlarında, yükselti arttıkça bitki örtüsü dışında hangi coğrafi özellikler farklılık gösterir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru: Dağ yamaçlarında, yükselti arttıkça bitki örtüsü dışında hangi coğrafi özellikler farklılık gösterir? Belirtiniz.

Cevap : Sıcaklık değişiklik gösterir, yeryüzü şekilleri değişilik gösterir, iklim özellikleri değişiklik gösterir.

Dağ yamaçları, deniz seviyesinden yüksektir. Yamaçlarda bulutlar yükselir ve tekrar alçalırken yamaç yağışları meydana gelir. Bu yağışlar iğne yapraklı ormanları meydana getirir. Bitki örtüsü yükselti arttıkça farklılaşır. Yere yakın yerlerde geniş, yerden yüksek yerlerde iğne ve daha yüksek yerlerde dağ çayırları şeklinde yayılım gösterir.

Dağ yamaçlarında yeryüzü şekilleri de daha keskin çizgilerle birbirinden ayrılır. Taşlar, kayalara dönüşebilir. Toprak özelliğine kaybedebilir.Basınç farkları oluşur ve basınç azalır. Bu nedenle açık hava basıncı düşer. İnsanlar yüksek yerlerde yaşamakta bu nedenle zorlanır. Çünkü kan basıncı basınç dengelenmesi için damar çeperlerine baskı yapar.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum