7. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (II)

7. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (II)
Eğitim öğretim yılı 1. Dönem 1. Yazılı sınavları uygulanmaya başladı, bu yazımızda 7. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekler yayınlayacağız.
........ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..………..… OKULU 7/… SINIFI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

A- Aşağıdaki boşlukları uygun şekilde doldurunuz.

(Cehennem - Mahşer - Meleklere İman - Cennet - Ömür - Cebrail )
1) Ahirette sevap terazisi ağır gelecek olanların yada Allah’ın affedeceği kişilerin ebedi olarak yaşayacakları iyilik ve güzellik mekanına ………………… denir.
2) Bir canlının doğumu ile ölümü arasında geçen zamana ………………. denir.
3) Ahirette herkesin toplanıp hesaba çekileceği zamana - meydana ……………. denir.
4) Allah’ın emir ve yasaklarını peygamberlerine iletmekle görevli vahiy meleğinin adı ……………….. dir.
5) Ahirette günah terazisi ağır gelecek olanların veya Allah tarafından affedilmeyecek olanların ebedi olarak kalacakları kötülük ve ceza mekanına …………………… denir.
6) ………………. ……… ; bizim daima görülüp gözetildiğimizi ve yalnız olmadığımızı bize hissettirir.

B- Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1 - Kıyamet; aşağıdaki meleklerden hangisinin sura üflemesiyle başlar?
A) Münker - Nekir B) Kiramen Kâtibin C) Mikail D) İsrafil
2 - Aşağıdaki peygamberlerden hangi ikisi Allah’ın (c.c.) güç ve kudretinin bir işareti olarak babasız bir şekilde yaratılmıştır?
A) Hz. Musa (a.s.) - Hz. Âdem (a.s.) B) Hz. Muhammed (s.a.v.) - Hz. İsa (a.s.)
C) Hz. Âdem (a.s.) - Hz. İsa (a.s.) D) Hz. İsa (a.s.) - Hz. Yahya (a.s.)VE
3 - Aşağıdaki seçeneklerde yer alan melekler ve görevleri eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
A) Cebrail : Vahiy Meleği B) Mikail : Kıyameti başlatmak için sûra üfler.
C) Münker Nekir : Yazıcı Melek D) Azrail : İnsana hayat verir.

4 - Allah (c.c.), hiç kimseye zulmetmeyen, herkese yaptığının karşılığını verendir. Hem burada hem de ahirette kendisine iman edenlere cömertçe davranır , onları bağışlar ve ödüllendirir. Yukarıdaki metne göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Allah (c.c.) kimseye zulmetmez.
B) İnsanlar dünyada yaptıklarının karşılığını ahirette görürler.
C) Allah (c.c.) iman edip güzel işler yapanlara karşı merhametlidir.
D) Allah (c.c.) günah işleyenleri asla affetmez.
5 - Ölümden sonra başlayan ve mahşerdeki dirilişten sonra sonsuza kadar sürüp gidecek olan hayata ne ad verilir?
A) Kıyamet B) Ahiret C) Mahşer D) Kabir hayatı
6 - Aşağıdakilerden hangisi ahiretin aşamalarından biri değildir?
A) Gayb B) Mahşer C) Kıyamet D) Ölüm

C - Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Cahiliye kavramını açıklayarak, cahiliye döneminin özellikleri hakkında bilgi veriniz.
Cahiliye döneminde peygamber efendimiz (s.a.v) dogman önceki olan bir dönemdir . Bu dönem de kız çocuklarına ve kadınlara hiç önem verilmezdi ve onları diri diri toprağa gomerlerdi putperslik çok yaygındı
2. Hz. Muhammed(sav)’in aile bireylerinin isimlerini noktalı yerlere yazınız.
Babasının adı : Abdullah
Annesinin adı : Amine
Süt annesinin adı : Halime
Dedesinin adı : Abdulmuttalip
Amcasının adı : Hz. Hazma, Abbas, Ebu Talip, Ebu Leheb

3. Hicret ne demektir? Müslümanların Mekke’den hicret etmeleri hakkında bilgi veriniz.

Hicret, Muhammed ve diğer müslümanların baskılar yüzünden 622'de Mekke'den Medine'ye göçüne verilen isim. Bu göçün sonucunda Medine'de bir İslam Devleti kurulmuştur.
Genel anlam ve kullanımda hicret, bir İslam dini kavramı olarak, herhangi bir Müslüman birey veya topluluğun, inançları (Müslüman oluşları) yüzünden baskı gördükleri bir yerden başka bir yere göç etmesine verilen isimdir.Hicret olayı müslümanların gördükleri zulüm yüzünden bir yerden başka bir yere gitmeleridir.

4. Mescid-i Nebi’nin başlıca işlevlerini açıklayınız.

Cami Fonksiyonu, Peygamberimiz (s.a.v), Medine'ye hicret ettiğinde Müslümanların toplu halde ibadet edebileceği yer yoktu. Onun için Hz. Muhammed ilk iş olarak bir mescid yapılmasına karar vermiştir.

İnşası yaklaşık olarak 7 ay süren Mescid-i Nebi bittikten sonra Bilal-ı Habeşi tarafından ilk ezan okunmuştur. Müslümanlar her namaz vaktinde burda olarak topluca ibadet etmeye başlamışlardır.

Okul Fonksiyonu, Peygamberimiz, Mescid-i Nebi yapılırken yanına, bitişik olarak, üstü kapalı Suffe denilen bir yer yaptırmıştır. Buraya kimsesiz ve fakir öğrencileri yerleştirmiş, eğitim-öğretim görmelerini sağlamıştır.

Bu kişiler gündüzleri Mescid-i Nebide Peygamberimizden ders görmüş, dinleneceklerinde ise bu Suffe denilen yerde istirahat etmişlerdir. Burada yetişen öğrenciler, öğretmen olarak görevlendirilmişlerdir.

Hastane Fonksiyonu, Peygamberimiz, savaşlarda yaralanan sahabelere tedavi için hastane yapılmasına karar vermiştir. Müşriklerle yapılan pek çok savaşta yaralanan Sahabe, Mescid-i Nebiye getirilmiş ve onlara ilk tedavi orada yapılmıştır.

Meclis Fonksiyonu, Peygamberimiz, idari ve askeri gibi önemli konuların görüşüldüğü, istişare edildiği bir meclis yaptırmıştır. Peygamberimiz, toplumu ilgilendiren her konuda onlarla istişare yapmış,
Özellikle yapılacak olan her savaş öncesi Müslümanları Mescide toplamış ve nasıl bir savaş yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur.
Ayrıca Mescid, Müslümanların sevinç ve mutluluklarını; üzüntü ve kederlerini paylaştıkları bir toplanma merkezi olmuştur.

Konukevi Fonksiyonu, Peygamberimiz, yurt dışından gelen devlet başkanlarının, elçilerinin, misafirlerin ve evsiz kimselerin kaldığı bir merkez yaptırmıştır.

Peygamberimiz görüşmek için gelen devlet başkanları ve elçiler burada ağırlanmıştır. Farklı dinlere mensup olan bu kişiler ibadetlerini Mescidde özgürce yapmışlardır.
Ayrıca kalacak biryeri olmayan, evsiz ve bekar kimselerde kendilerine kalacak bir yer buluncaya kadar Mescid-i Nebi de misafir edilmiştir.
Peygamberimiz de Mescid-i Nebi nin yanına eşlerinin ve kendisinin kalacağı Hane-i Saadet dediğimiz odalar yaptırmıştır.

5. Aşağıdaki kavramları açıklayınız.

Muhacir: 622 yılında Hz Muhammed’in (sav) ve sahabelerinin Mekke’den Medine’ye göç ettikleri zaman aldıkları isimdir.
Ensar: Mekke’den Medine’ye göç eden muhacirlere evlerini açan Medine’li müslümanlara verilen isimdir.
Sahabe: Hazreti Muhammet’in meclislerinde bulunmuş, onun söyleşilerini dinlemiş, davranışlarına tanık olmuş Müslümanlar.
Sünnet: Hazreti Muhammet’in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü, Hazreti Muhammet’in koyduğu kurallar ve Müslümanlara gösterdiği yol.
Kabile: Birlikte yaşayan, konup göçen, bir sülâleden türemiş insanlar. Bir reisin idaresi altında bulunan ve ekserisi aynı soydan gelen insanlar.

6. Peygamberimiz vefat edince Hz. Ebu Bekir şu konuşmayı yaptı: “Sizden her kim Muhammed’e tapıyorsa iyi bilsin ki Muhammed ölmüştür. Her kim Allah’a kulluk ediyorsa, Allah hayy(diri)dir, bâki(sonsuz)dir, asla ölmez!”

Hz. Ebu Bekir neden böyle bir konuşma yapmış olabilir? Yorumlayınız.
"Kim ki Muhammed'e (a.s.m.) tapıyorsa, bilsin ki, Muhammed (a.s.m.) ölmüştür. Kim ki Allah'a ibadet ve kulluk ediyorsa bilsin ki, Allah Hayy'dır, ölümsüzdür."
Sonra da şu âyet-i kerimeyi okudu: "Muhammed ancak bir peygamberdir. Ondan önce de nice peygamberler gelip geçti. O ölür veya öldürülürse gerisin geri mi döneceksiniz? Kim geri dönerse Allah'a en küçük bir zarar vermiş olmaz. Fakat şükredenlere Allah mükâfatını verecektir."
Bu âyet-i kerime, Uhud Muharebesinde, "Muhammed öldürüldü." şâyiası üzerine nazil olmuştu. Ashab; onu belki yüzlerce, binlerce defa okumuş oldukları hâlde, o andaki teessür sebebiyle bir anda unutuvermişlerdi sanki!
İşte, yalnız metanetini muhafaza eden Hz. Ebû Bekir bunu unutmamış ve ashaba hatırlatmakla en büyük hizmeti ve vazifeyi ifâ etmiş oluyordu. Bu hitabe ve bu âyet-i kerimeyi hatırlamaları üzerine sahabîler kendilerine geldiler. Bir anda toparlandılar ve şaşkınlıklarını üzerlerinden attılar.
Daha sonra Hz. Ebû Bekir şu meâldeki âyet-i kerimeyi okudu.
"Muhakkak ki sen de öleceksin onlar da ölecekler."
Metanetini yitirmeyen Hz. Ebû Bekir bu hitabesiyle o zamanki İslâm cemaatına büyük bir hizmet ifâ etmiş oluyordu. Ashab-ı güzîn artık Kâinatın Efendisinin bu dünyadan göçmüş olduğunu anlayıp kabul ettikleri gibi, Hz. Ömer de; "Resûlullah ölmemiştir." sözünü söylemekten vazgeçerek kendine geldi.
Evet, Medine, Medine olalı beri, Kâinatın Efendisinin kendisine teşrifi ile duyduğu sevinç kadar hiçbir sevinç duymamıştı. Şimdi ise aynı Medine en büyük hüzün ve keder ânını yaşıyordu. Âdeta semâlarını hüzün ve kederden bir kara bulut kaplamıştı.

7. Aşağıdaki olayların, hangi tarihlerde gerçekleştiğini noktalı yerlere yazınız.

(610) : Hz. Muhammed(sav)’e ilk vahyin gelişi
(622) : Hz. Muhammed(sav)’in hicreti
(622) : Medine Sözleşmesi
(628) : Hudeybiye Barış Antlaşması
(632) : Veda Haccı

8. Hz. Muhammed(sav)’e ait bilgileri noktalı yerlere yazınız.

Doğum Yeri : Mekke
Doğum Yılı : 571
Vefat Tarihi : 632
Vefat Ettiği Yer : Medine
Kabrinin Adı : Ravza-i Mutahhara

9. Çocuklar için oyun oynamanın önemini açıklayınız.

Oyun oynamak, çocuğun hayatı tanımasın, kendi deneyimlerini oluşturarak oyun yoluyla öğrenmesini sağlar. bir çocuğun hayatında oyunun tartışılmaz bir önemi vardır. çocuk oyun oynarken duygularını ve ihtiyaçlarını ifade eder ve birçok sorununu da kendi başına çözebilme yeterliliği kazanır. çocuklar oyun oynarken son derece doğaldır. bu nedenle çocuğunuzla ilgili bilmek istediğiniz her şeyi oyun sırasında izleyerek öğrenebilirsiniz. çocuklar oyun oynarken hem yaşadığı sıkıntıları dışa vurur, hem çevresiyle ilişki kurmayı öğrenir, hem de birey olmanın ilk adımlarını atar. oyun oynamanın ne kadar önemli olduğunu farkında olarak, çocuğunuza fırsatlar yaratılmalı ve onu oyun oynaması için teşvik etmelisiniz.

10. Şaka yaparken dikkat edilmesi gereken kuralları açıklayınız.

İnsanları kırmadan, yalan söylemeden, zarar vermeyecek şakalar yapmak onları üzecek ve mutsuzluğuna yol açacak şakalar yapmamak.

3
2
2
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.