70'lerde yürütülen aşılama kampanyaları sayesinde soyu tamamen tükenen sadece iki laboratuvarda numune olarak kalan virüs hangisidir

70'lerde yürütülen aşılama kampanyaları sayesinde soyu tamamen tükenen sadece iki laboratuvarda numune olarak kalan virüs hangisidir
70'lerde yürütülen aşılama kampanyaları sayesinde soyu tamamen tükenen sadece iki laboratuvarda numune olarak kalan virüs hangisidir sorusunun cevabını vereceğiz.

Kim Milyoner Olmak İster 21 Ocak Cumartesi 657. Bölüm Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Derya Tunçgöz Adana'lı Tasarımcılık yapıyor.

60.000 TL 9.Soru : 70'lerde yürütülen aşılama kampanyaları sayesinde soyu tamamen tükenen sadece iki laboratuvarda numune olarak kalan virüs hangisidir?  

A- Kara veba

B- Tüberküloz

C- Çiçek

D- Cüzzam

Doğru Cevap: Çiçek

Soruya cevap vermedi ve 30.000 TL kazandı. Cevap verecek olsa Tüberküloz diyecekti.

Çiçek (Smallpox, Variola)- Çiçek Aşısı

Çiçek hastalığı, yüzyıllardan beri bilinen, oldukça bulaşıcı, öldürücü, spesifik döküntü ve toksemi ile seyreden bir virüs hastalığıdır. İlk kez 10. yüzyılda Razi tarafından tanımlanan bu hastalığın belli döküntülerinin çiçek gibi olmasından dolayı bu adın verildiği bilinmektedir.
 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de desteklediği yaygın aşılama çalışmaları sonucu 1980 yılının başlarında dünyada yokedildi. Bilinen son olgu, 1977 yılında Somali'de görülmüştür. Dolayısıyla 1980li yıllarda , daha önce tüm ülkeler için zorunlu olan çiçek aşısı uygulaması ortadan kalkmıştır. Ancak bazı ülkelerde askeri personele yapılmaktadır. DSÖ, dünyada hastalığa karşı aşı üretimine ve hastalık etmeni olan virüsün bilimsel amaçlı saklanması ve araştırılmasına da bazı sınırlamalar getirmiştir.
 
Bugün biyolojik silah olarak anılan bu virüse karşı, deneme aşamasında olan iki ilaç vardır: Vaccinia ImmunGlobin VIG ve Vistide.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum