9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)

9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)
Eğitim öğretim yılı 1. Dönem 1. Yazılı sınavları uygulanmaya başladı, 9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekler yayınlayacağız.

……………………………… LİSESİ

9. SINIF PEYGAMBERİMİZİN HAYATI 1. DÖNEM 1. YAZILI

A- Aşağıda yer alan boşlukları, yan tarafta yer alan kavramlar ile uygun bir şekilde dolduralım. ( 15 Puan )

Üsve-i Hasene - Kelam - Siyer - Ficar - Hanif - Sabiilik - Mecusilik - Asabiyet - Hadari
1- Hz. Muhammed’in(s.a.v.) hayatını, onun yaşayış biçimini, niteliklerini, ahlakını, savaşlarını anlatan ve İslam tarihi içinde yer alan özel ilim dalına ………………………………… denir
2- Cahiliye Arapları içinde az sayıda da olsa …………………. adı verilen ve putlara tapmayı reddeden insanlar mevcuttu.
3- “Müslümanların kendilerine örnek almaları gereken tek ve en güzel model.” Anlamında kullanılan Hz. Muhammed’in(s.a.v.) sıfatına ……………………………………………………… denir.
4- İran’da yaygın olan ……………………, Sâsânî İmparatorluğu’nun resmî dini olup daha çok yönetici sınıf ve zenginler arasında yayılmıştır
5- Cahiliyye’de savaş yapılması yasak kabul edilen ve haram aylar olarak bilinen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarında yapılan savaşlara ………………………. savaşları denir.

B. Aşağıda verilen bilgileri doğru veya yanlış olmasına göre işaretleyelim.

() 1- Putperestliğin yaygın olduğu Arap Yarımadası’nda Yahudilik, Hıristiyanlık, Mecûsîlik, Sâbiîlik ve Haniflik gibi değişik inanç şekilleri de vardı
() 2- Arap Yarımadası birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle din, kültür ve gelenek açısından apayrı bir konuma sahiptir.
() 3- Ahiret inancını inkâr eden putperest Araplar, genelde Allah’ı(c.c.) yaratıcı olarak kabul etmeyip putların her şeyi yarattığına inanırlardı.
() 4- Cahiliye’de yazı gelişmediği gibi okuma yazma bilenler yok denecek kadar azdı. Büyük ölçüde söze dayanan Arap kültürü yeni nesillere şiir ve hitabet yoluyla sözlü olarak aktarılırdı.
() 5- Kusayy tarafından Mekke’de halkın önemli işlerini görüşmek üzere Dâru’l-Erkam adı verilen bir yönetim merkezini kurulmuş, zamanla idari, sosyal ve askerî kararlar burada alınmıştır.

C. Aşağıda verilen kavramların tanımlarını birer cümle ile yazınız.

Hadari:
Bedevi:
Mevali:
Sami:

D. “Onlara ‘Allah’ın indirdiğine ve Resul’e gelin.ʼ denildiği vakit, ‘Babalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol) bize yeter.ʼ derler. Ataları hiçbir şey bilmiyor ve doğru yol üzerinde bulunmuyor iseler de mi?” (Mâide suresi, 104. ayet.) ayetinden çıkardığımız mesajı yazalım

E. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandıralım.

1. Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “……. Allah’ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur…” O, bütün insanlığa müjdeci ve uyarıcı olarak gönderilmiştir.

Verilen metinde altı çizili kelimeler hangi kavram ile ifade edilmiştir?
A) Muhammedü’l-Emin B) Hatemü’l-Enbiya C) Risalet D) Üsve-i Hasene E) Nebi

2. I. Mecusilik
II. Sabiilik
III. Yahudilik
IV. Haniflik

Maddelerde yer alan dinlerden hangileri Arap Yarımadası’nda yer almaktadır?

A) Yalnız I B) I ve II C) I, II ve III D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV

3. “Benî Hanife kabilesi; un, hurma ve sütten, kendileri için bir put yapmışlardı. Buna uzun müddet taptıktan sonra bir kıtlık sırasında onu yediler. Bunun üzerine ‘Araplar arasında Benî Hanife kadar putlarından faydalanan olmadı.ʼ sözü, atasözü hâline gelmiştir.”

Metindeki kabile için hangi nitelemeyi kullanabiliriz?
A) Kafir B) Münafık C) Müşrik D) Müslim E) Yahudi

4. I. Ateşe tapanların mensup olduğu, Sâsânilerin resmî dini
II. Cahiliye Dönemi’nde putperestliği reddedenlerin inancı
III. Güneş ve yıldızları kutsal kabul eden din
IV. Habeşlilerin mensup olduğu din

Verilen maddeleri aşağıdaki dinlerden hangisi ile eşleştiremeyiz?
A) Mecusilik B) Yahudilik C) Hristiyanlık D) Haniflik E) Sabiilik

5. I. Adnânî: Hz. İbrahim’in oğlu İsmail (a.s.) soyundan gelen Araplara verilen isim.
II. İbrânî: İsrailoğullarının da içinde bulunduğu Batı Sâmî kavimler topluluğuna verilen isim.
III. Kahtânî: Nesebi, Sâm’ın soyundan geldiği kabul edilen Kahtân’a dayanan güney Araplarına verilen isim

Maddelerde verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

6. Aynı soydan gelenlerin veya bir başka sebeple aralarında yakınlık bulunanların muhaliflere karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu.

Verilen metin aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
A) Asabiyet B) Mevali C) Cahiliyye D) Hadari E) Bedevi

7. …………, ……………, ……………. ve …………………..’de kurulan panayırlarda sadece ticaret değil çeşitli eğlenceler düzenlenerek yoğun kültürel faaliyetler yapılırdı. Araplar bu şekilde panayırlara ilgiyi artırdıkları gibi kültürlerini de nesilden nesile aktarırlardı

Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi gelemez?
A) Zülmecâz B) Habeşistan C) Dûmetü’l-Cendel D) Mecenne E) Ukaz

8. Mekke, Medine ve Taif şehirlerini içine alan bu bölge, Şam ile Yemen’i birbirine bağlayan ticaret yolunun üzerinde bulunması sebebiyle son derece önemli bir konuma sahiptir.

Hakkında bilgi verilen bu bölge neresidir?

A) Kudüs B) Taif C) Hicaz D) Habeşistan E) Endülüs

9. Mekke’nin yaklaşık 90 km güney doğusunda yer alan bu şehir önemli bir coğrafi konuma sahiptir. İlk sakinleri Amâlikalılar olup ismini üzerinde bulunduğu Vec Vadisi’nden almış, Sakiflilerin yönetimi ele geçirmesiyle de ismi değişmiştir.İklimi diğer şehirlerden farklı olarak kışın soğuk, yazın serindir. Bu nedenle Mekke’nin ileri gelenleri yazları burada geçirirlerdi. Zengin su kaynaklarına ve verimli topraklara sahip olan bu şehirde üzüm bağları, zeytinlikler ve çeşitli meyve bahçeleri bulunmaktaydı.

Hakkında bilgi verilen bu bölge neresidir?
A) Kudüs B) Taif C) Hicaz D) Habeşistan E) Endülüs

10. Bu şehrin kuruluşu Hz. İbrahim’in, eşi Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail’i buraya getirmesi ve ardından zemzem suyunun çıkmasıyla başlar. Rabbʼinin emriyle tevhid mücadelesi için yeni bir cephe açan Hz. İbrahim, eşi ve oğlunu burada bırakıp Filistin’e geri dönmüştür.

Hakkında bilgi verilen bu bölge neresidir?
A) Kudüs B) Taif C) Hicaz D) Habeşistan E) Mekke

68
7
106
7
10
7
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum