9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Elektrik Yükleri Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Elektrik Yükleri Cevapları
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Elektrostatik Sayfa 266 Elektrik Yükleri Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Elektrik Yükleri Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Elektrostatik Sayfa 266 Elektrik Yükleri Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 266 Cevabı

Elektrostatik kalkan nedir?

Elektrostatik kalkan'ın diğer bir adı da Faraday kafesidir. Faraday kafesi elektriksel olarak iletken metaller ile kaplanmak veya bu bu iletkenler ile ağ şeklinde örülmek suretiyle kaplanan bölgenin altındaki kısmı dışardaki elektrik alanlarından koruyan bir muhafaza sistemidir. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday tarafından icat edildiği için "Faraday kafesi" olarak isimlendirilmektedir.

Arabadan inerken gerçekleşen elektrik çarpması nasıl engellenir?

Statik elektrik, temas ile, etki ile ve yük dağılımın sağlanmasıyla oluşur. Statik elektrik yüklenmesi yük dağılımlarının değişmesi yoluyla gerçekleşmektedir. Elektrik iletkenliğine sahip malzemeler arasında sürtünme ile daha çok gerçekleşmek kaydıyla çok fazla statik elektrik yüklenmesi meydana gelmektedir.

Arabadan inerken de gerçekleşen elektrik çarpması özellikle giysilerden ve koltuk kılıflarından kaynaklanmaktadır. Arabadan inerken ya da arabaya binerken statik elektrik nedeniyle yaşanan yük değişimlerinin etkisiyle elektrik çarpması gerçekleşir. Bunun için sürtünmeyle elektrik yük değişimine uğramayacak malzemelerden yapılan koltuk kılıflarının kullanılması statik elektriklenme sonucunda yük değişiminin yaşanmasını önleyecektir. Statik elektrik yük değişimi nedeniyle elektrik çarpmasına neden olabilir.

Yıldırım düşmesi durumunda en güvenli yer neden arabanın içidir?

Yıldırım düşmesi, gökyüzünden yeryüzüne elektrik boşalması sonucunda meydana gelmektedir. Elektrik yüklü bulutların çarpışarak elektrik akımlarının oluşması şimşek çarpmasına da neden olur. Şimşek gökyüzündeki elektrik boşalmasıdır. Yeryüzünde ise elektrik boşalması yıldırım sayesinde meydana gelmektedir. Yıldırım düşmesi sayesinde havadaki azotun toprağa geçmesi sağlanmaktadır.

Yıldırım düşmesi anında gökyüzündeki elektrik şerarelerinden korunmak için paratonerler icat edilmiştir. Bunlar topraklama görevi görürler. Metal levhalar ve sivri uçlu metaller nedeniyle akımı toprağa iletirler. Yıldırım düşmesinde arabanın içinde olmak, arabanın iletken maddelerden yapılmış olması ve topraklama yerine geçmesi sayesinde arabanın güvenli olması anlamına gelmektedir. Bu nedenle arabadan inmemek gerekir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.