9. Sınıf Meb Fizik Ders Kitabı Hareket Cevapları

9. Sınıf Meb Fizik Ders Kitabı Hareket Cevapları
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Sayfa 108 Hareket Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Hareket Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Hareket ve Kuvvet Sayfa 108 Hareket Soruları ve Cevapları 

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı

Evrende hareketsiz cisim var mıdır?

Evet, vardır. Hareketsiz cisimler, cansız varlıklardır. Cansız olmaları, hareket etme yeteneğini ortadan kaldırmıştır. Bu cisimler, dışarıdan bir kuvvet uygulanmadıkça hareket etmezler. Örneğin bir sehpa. Biz onu çekmediğimiz sürece yerinden kıpırdamaz. Veya anahtarı çevirmediğimiz sürece araba çalışmaz. Hareket eden cisimler ise canlılardır. Örneğin insan, hayvan, bitki vs. Bitkiler yer değiştiremez belki ama yine de hareket ederler. Örneğin büyürler. Bitkilerin büyümesi, yani uzaması yukarı doğrudur ve yukarı doğru hareket eder. Ayçiçeği ise güneş ışığına bağlı olarak yönünü değiştirebilir. Bu da kısmi olarak hareket sayılabilir.

Cisimler öteleme, titreşim ve dönme hareketlerini birlikte yapabilir mi?

Sorunun cevabı, hangi cisimlerin sorulduğuna göre değişir. Öteleme, yani dağılma hareketine bakalım. Odanın bir köşesinde parfüm sıkarsak, bunu odanın diğer ucundan da duyabiliriz. Bu öteleme olayıdır. Gazlar ve sıvılar, tanecikleri arasındaki boşluklar sayesinde öteleme hareketi yapabilirler ancak katılar yapamazlar. Titreşim hareketi: Tüm cisimlerin tanecikleri titreşim hareketi yapabilirler. Dönme hareketi: Bu hareket de ötelemeye benzerdir. Sıvı ve gazlarda, tanecikleri arasındaki boşluklardan dolayı dönme hareketi görülür.

GPS nasıl çalışır?

GPS, Global Positioning System adıyla küresel konumlandırma sistemi olarak bilinir. GPS, yörüngede sürekli dolaşan uydu sisteminden oluşur. Yeryüzündeki alıcı uydudan gelen sinyalleri kaydeder. Uydudan sinyalin çıktığı anla yeryüzündeki alıcının sinyali aldığı an arasındaki süre ölçülerek uydu ile dünya arasındaki mesafe belirlenir. Bu mesafeden yol çıkarak uydunun konumunu bildiğimiz için yeryüzündeki alıcının konumu hesaplanır.
 
GPS uyduları ilk olarak askeri amaçlı geliştirilir. Yaygın kullanım alanı da ulusal güvenlik sektörüdür. Amerika'nın kullandığı uydularla günümüzde pek çok konumu belirleyebiliriz. Rusya'nın yerleştirdiği uydularla da birçok konum bilgisine ulaşılabilir. Ulusal güvenlik, havacılık, haritacılık gibi alanlarda kullanılan GPS uygulamaları günümüzde cep telefonlarımızda yer alarak konum belirlemek için kullanılabilir.
 
Akıllı cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla GPS kelimesi hayatımıza fazlaca girmiştir. GPS uydularının geliştirilmesiyle birlikte haritacılık alanlarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Deprem sonrası oluşan kaymaların yüksek duyarlılıkta hesaplanması, barajlardaki su seviyesinin belirlenmesi ve deformasyonların ölçülmesi için GPS uydularından yararlanılabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

110
32
92
5
2
130
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.