9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü 170-176 Sayfa Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü 170-176 Sayfa Cevapları
2017-2018 9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 2. Ünite Trafik Kültürü Sayfa 170, 176 Trafik ve Çevre Cevaplarını haberimizden okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 2. Ünite Trafik Kültürü Sayfa 170, 176 Trafik ve Çevre Cevapları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 170. Sayfa Cevapları

1. Trafiğin çevreye verdiği zararlar sizce nelerdir? Sınıfta tartışınız.

Trafik küresel sorunlardan biridir. Araç yoğunluğunun olması, araçların bireysel olarak kullanılmasından ileri gelmektedir. Trafik yoğunluğu çevreye zarar vermektedir. Enerji ve zaman kaybının yanı sıra çevre sorunları yaşanmaktadır. Gürültü kirliliği, ses kirliliği ve hava kirliliği gibi çevre sorunları yaşanmaktadır.

Trafiğin çevreye verdiği zararlar küresel çevre sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bunlardan biri de küresel ısınmadır. Trafikteki araç yoğunluğu hava kirliliğinin artmasına neden olur. Hava kirliliğinin artması küresel ısınmaya neden olur. Çünkü kirli havanın absorbsiyonu fazla olur. Trafiğin en büyük zararlarından biri budur. Trafik küresel bir sorun olarak diğer başka sorunların yaşanmasına neden olur.

2. Bisiklet kullanımının çevreye katkıları nelerdir? Araştırınız.

Bisiklet çevreci bir araçtır. Bireysel ve toplumsal faydaları bulunmaktadır. Trafikte bisiklet kullanmanın çevresel faydaları da bulunmaktadır. Çünkü araç trafiğinde motorlu taşıtların çevreye verdiği zarar ortadadır. Motorlu taşıtlar ses kirliliğine, hava kirliliğine neden olmaktadır. Motorlu taşıtların bu sorunlarına karşı bisiklet alternatif bir taşıttır.

Bisiklet kullanımının çevreye katkıları şu şekildedir:

  • Araç trafiği yaşanmaz.
  • İnsanların sağlıklı yaşamasına yarar sağlar.
  • Çevrenin kirletilmesi engellenir.
  • Enerji ve zaman tasarrufu sağlanır.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı 176. Sayfa Cevapları

1. Buna göre aşağıdaki yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” seçeneğini işaretleyiniz.

(Y) a) Karbonmonoksit gazı, kirletici kaynaklardan değildir. 
(D) b) Araçların teknik bakımlarının yapılmaması çevreyi kirletme özelliklerini artırır. 
(Y) c) Egzozlardan çıkan gri-beyaz duman, uygun yanma koşulları olduğunu gösterir. 
(D) ç) Dizel motorlu araçlarda kirletici kaynaklar, benzin deposu ve karbüratördür. 

2. Araçlar havayı ne şekilde kirletir?

Araçlar motor sistemleri atık üretmektedir. Benzinli, dizel ve lpg kullanılan araçların atıkları da ona göre oluşmaktadır. Atıkların içinde zararlı gazlar da meydana gelmektedir. Araçların egzozundan çıkan atıklar havayı kirletmektedir. Araçların egzoz giderlerinden karbon salınımı da olmaktadır.

Karbon salınımı küresel ısınmayı arttırmaktadır. Çevre kirliliklerinin artması da çevre sorunlarının artmasına neden olur. Çevre sorunlarının artması canlı hayatını da olumsuz etkilediği için özellikle araç üretimi teknolojisinde çevre kirliliklerinin azaltılması için çalışılmaktadır. Araçların havayı kirletmesinin önlenmesi için özel filtre sistemleri de kullanılmaktadır. Havanın kirlenmesinin önlenmesi kanuni olarak araçlar için zorunlu tutulmaktadır. Böylece araç üretim teknolojisinde motorun atıkları özel sistemlerle ölçülmektedir.

3. Taşıtlarda hava kirliliği oluşturan kaynaklar nelerdir?

Motorlu taşıtların büyük çoğunluğu çevreye zarar vermektedir. Bunlar ses kirliliği, hava kirliliği gibi sorunlara neden olmaktadır. Araçlarda bunları önleyen düzenekler kurulsa da çevre sorunları yine de yaşanmaktadır. Taşıtlarda hava kirliliği oluşturan kaynaklardan biri de egzosttur.

Motorlu taşıtların egzostları hava kirliliğine neden olmaktadır. Özellikle karbon salınımında yüksek miktarda sarfiyata neden olmaktadır. Bu da küresel ısınmayı arttırmaktadır. Küresel ısınma küresel çevre sorunlarından biridir. Karbon salınımı bütün araçlar tarafından gerçekleşmektedir. Karbon salınımın yüksek miktarda olması, araç sayısının gün geçtikçe yükselmesi küresel ısınmaya neden olmakta ve hava kirliliğini de arttırmaktadır. Bu da çevre sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır.

1. Trafiğin çevreye verdiği zararları azaltmak için alınacak önlemler nelerdir? Açıklayınız.

Trafik çevreye zararlar vermektedir. Çevreyi kirleten egzoz atıklarının oluşması ve bunun yüksek miktarlarda meydana gelmesi trafiğin çevreye verdiği en önemli zararlardandır. Ses kirliliği, hava kirliliği, ışık kirliliği trafiğin neden olduğu kirliliklerdir.

Trafiğin çevreye verdiği zararları azaltmak için motor üretim sistemlerinde atık oluşumunu en aza indirmek gerekir. Araçların kullandığı yollara ses izolasyon bariyerlerinin konulması gerekir. Araçların gereksiz far kullanımının önüne geçilmesi gerekir. Trafik ve çevre konusunun eğitim konusu olarak işlenmesi ve bireylerin bu konuda şuurlanması gerekir. Böylece trafiğin çevreye verdiği zararlar da azaltılmış olur. Çevre korunmuş ve canlılık faaliyetleri zarar görmemiş olur

2. Bisiklet kullanımının çevre, sağlık ve ekonomiye sağladığı katkılar nelerdir?

Bisiklet en sağlıklı ulaşım araçlarından biridir. Bisikletin kullanılması insanların sağlıklı bir hayata devam etmesini sağlar. Ayrıca çevre dostu bir ulaşım aracı olması da çevre sorunlarıyla mücadele etmede önemli bir yer tutar. Ekonomik olarak da enerji sarfiyatı olmadığı için ülke ve birey ekonomisine katkıda bulunur.

Bisiklet kullanımı sayesinde bireyler sürekli spor halinde olarak düzenli spor yapmış olurlar. Böylece sağlıklı kalırlar. Sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmak gerekir. Bisiklet de bunda en önemli katkıları sağlar. Bisikletin herhangi bir enerji sarf etmemesi de ekonomik olarak kalkınma sağlar. Enerjinin dışa bağımlılığı arttırması tehlike olarak görülmektedir.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.