Ağzı Çiçekli Adam isimli tiyatro eserinin yazarı kimdir

Ağzı Çiçekli Adam isimli tiyatro eserinin yazarı kimdir
Ağzı Çiçekli Adam isimli tiyatro eserinin yazarı kimdir sorusunun cevabını vereceğiz.

TRT 1 Altın Petek 23 Mayıs Salı Yarışma Sorusu;

Yarışmacı Emine KAYA İstanbul Üniversitesi Biyoloji mezunu.

Soru : Ağzı Çiçekli Adam isimli tiyatro eserinin yazarı kimdir 

A- Henrik ibsen

B- Luigi Pirandello

C- Harold Pinter

D- Sam Shepard

Doğru Cevap: Luigi Pirandello

Luigi Pirandello Kimdir?

Luigi Pirandello; İtalyan yazarıdır (Sicilya/Agrigento 1867-Roma 1936).
 
Roma ve Bonn’da edebiyat ve felsefe üzerine yüksek öğrenim gördü. Gazetecilik ve öğretim işleri yaptı. Yeteneğinin gençlik coşkusunu dile getiren şiir kitabını çıkardı: Mal Giocondo (Gülümseyen Acı) 1889. 1894’teki evliliği yüzünden toplumsal yaşamdan çekilmek 1919’da eşini bir akıl hastanesine bırakmak zorunda kaldı. Bütün bu süre içindeki sanatçılığı ise yaşadığı dramın sorunlarını işlemeyi görev edinmiş gibi oldu. Görünüşle gerçeğin arasındaki uzlaşmaz ayrılıkları, hiçbir insanın karşısındakinin iç gerçeğini anlayamayacağı savını irdeledi.
 
Anlatı türünde Pirandello, 1894-1926 arasında 246 öykü ile 7 roman yayımladı: L’Esclusa (Safdışı) 1901, İl Turno (Dönemeç) 1902, İl Fu Mattia Pascal (Ölü Matta Pascal) 1904, Suo Marito (Karımın Kocası) 1911, Uno, Nessuno e Centomila (Bir, Hiç Kimse ve Yüz Bin) 1926 vb ününü pekiştiren oyun yazarlığının öykülerinden kaynaklanan konular; insan kişiliğinin çok yanlılığı ile gerçek bene varmanın olanaksızlığa yakın güçlüdür. Keşin bir gerçek bulunmadığına, gerçeğin her zaman göreceli olduğuna inanan yanıyla, dönüp dönüp aynı konu ve kişileri canlandırırsa da, her seferinde yarattığı yeni çevre eserine de canlı bir değişkenlik katar. 1934’te Nobel Edebiyat Ödülü’ nü aldı. 1910’dan sonra başladığı halde 40’ı geçen oyunları, Mussolini’nin esirgemesinde kurduğu tiyatro topluluğunun değişmez repertuvarı oldu.
 
Başlıca oyunları Lumie di Sicilia (Sicilya’nın Kireçleri), Liola (1916), Cosi si ve Pare (Size Öyle Geliyorsa Öyledir) 1917, La Giara (Küp) 1917, İl Giuoco Della Parti (Oyunun Kuralları) 1919, L’Uomo, la Bestia a la Virtu (İnsan, Hayvan ve Erdem) 1919, Altı Kişi Yazarını Arıyor (Sei Personaggi in cerca d’Autore) 1921 (çev. 1949), Ağzı Çiçekli Adam (L’Uomo dal Fiore in bocca) 1926 (çev. 1963), La Vita Che ti Diedi (Sana Verdiğim Yaşam) 1924, L’Altro Figlio (Öteki Oğul) 1925, Non si s a Come (Nasıl Olduğunu Kimse Bilmiyor) 1935 vb. Pirandello’nun öykü, roman ve özellikle oyunları dünya sineması için harcana harcana bitirilemeyen sonsuz bir hazine oldu. Son yıllarda Taviani kardeşlerin yönetiminde çevrilen altı öykülük Kaos dizisi ise gösterildiği her-yerde başeser olarak karşılandı.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.