Aklı kesmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Aklı kesmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Bu yazımızda sizlere Aklı kesmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Aklı kesmek deyiminin anlamı:

Bir şeyin olabileceğine, yapılabileceğine inanmak.

Aklı kesmek deyiminin hikâyesi:

Dünyaca ünlü hekim İbni Sina matematik, felsefe, astronomi, fizik, kimya alanlarında da zamanının önde gelen isimlerinden biriymiş. Denilene göre bu deyimin hikâyesi de onun başından geçen bir olaya dayanıyormuş. Küçük bir çocukken, babası İbni Sina’nın çok zeki olduğunu fark edip onu matematik ağırlıklı eğitim veren bir okula göndermiş. İbni Sina’nın matematiği iyiymiş iyi olmasına da geometride zorlanıyormuş. Derslerde çok sıkıntı çekmeye başlamış. En sonunda dayanamamış okuldan kaçmış. Babasının korkusundan eve de dönememiş. Yol üzerinde denk geldiği bir kervana katılıp bilmediği yerlere doğru yola çıkmış.

Kervandakiler, su getirme işini ona ver­mişler. Kervan bir gün bir kuyunun yanında mola vermiş. îbni Sina su almak için kovasını kuyuya daldırmış. O sırada kuyunun kenarı­nın epey aşınmış olduğunu görmüş. Sanki biri elinde taşla kuyunun kenarını yontmuş. İbni Sina kuyunun kenarının niçin aşındığını merak etmiş ama çok da üzerinde durmamış. Kovası su dolunca yavaş yavaş çekmeye başlamış. O sırada kovanın da ağırlığıyla ipin taşın kenarı­na sürttüğünü, taşın bu yüzden aşındığını fark etmiş. Çok şaşırmış. Üzerine biraz düşününce, “Şu incecik ip bile bu sert taşı kesiyor da benim aklım niye geometriyi kesmesin” demiş ve okuluna geri dönmüş. Sonra da işte herkesin tanıdığı İbni Sina olmuş!

İşte böyle, insanın aklına yatan, olabileceği­ne inandığı durumlar için kullanılır bu deyim.

         Çoktan düşünürdü Konya’ya bir renk

         Gelince çarşıya attırdı tüfehk

         Allah Allah diye çekilde gülbenk

         Aklı kesti yine geldi imana.

                            Âşık Şem’i 19. Yy.

Yatan kurttan, yeler tilki yeğdir ne demek?Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.


Deyim Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

5
0
0
0
4
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.