Alan Yeterlilik Testi - AYT ne demek

Alan Yeterlilik Testi - AYT ne demek
YÖK, ilk kez bu yıl uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS)pazar günü yapılacak ikinci oturumunun adını Alan Yeterlilik Testi (AYT) olarak açıkladı. Sıkça Sorulan Sorular da güncellendi.

Buna göre: 24 Haziran Pazar günü düzenlenecek ikinci oturumun adı Alan Yeterlilik Testi (AYT) oldu. 23 Haziran Cumartesi günü yapılacak ilk oturumun adı Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak açıklanmıştı.

Test ağırlıkları belirlendi

TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimlerinden oluşan her bir test, daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak belirlendi. Türkçe testinin ağırlığı yüzde 33, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 17, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 33, Fen Bilimleri testinin ağırlığı ise yüzde 17 oldu.

Ayrıca Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve DİL puan türlerinde testlerin ağırlıkları ve katkısı netlik kazandı. Puan türlerine göre ağırlıklar şöyle açıklandı:

Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT’de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı %30, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin ağırlığı %10 olmak üzere, AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır.

Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT’de aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30, Sosyal Bilimler-2 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır.

Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

AYT’de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı %30, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı %60’dır.

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı %13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %7, Temel Matematik testinin ağırlığı %13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı %7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı % 40;

Yabancı Dil oturumunda ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Yabancı Dil testinin ağırlığı % 60, Yabancı Dil testinin yerleştirme puanına katkısı %60’dır.

Ayrıca yabancı dil oturumlarına İngilizce, Almanca ve Fransızca’nın yanı sıra Arapça ve Rusça eklendi.

YKS ile ilgili bugün güncellenen soru cevaplar için tıklayın.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.