ALES – Başvuru İşlemleri

ALES – Başvuru İşlemleri
ALES – Başvuru İşlemleri Naıl Yapılır?

ALES BAŞVURU İŞLEMLERİ

ALES 2015 İlkbahar ve Sonbahar Başvuruları

ALES Başvuru işlemleri için 3 farklı seçenek vardır:

  1. İnternet Yoluyla
  2. Başvuru Merkezleri Aracılığıyla
  3. Posta İle

Hangi yolla başvuru yapacak olursanız olun öncelikle http://www.osym.gov.tr sitesinden ALES Başvuru Formu ve kılavuzunu indirin ve dikkatlice inceleyin.

Aşağıda bu 3 farklı başvuru yöntemi ile ilgili uygulamalar anlatılmaktadır.

İNTERNET YOLUYLA ALES BAŞVURUSU:

Eğer son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı diğer sınavlardan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yaptıysanız ALES başvurunuzu başka bir işleme gerek kalmadan internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz.

Ancak son 2 sene bu şekilde bir başvuru yapmadıysanız Başvuru Merkezleri’nden birine bizzat giderek başvuru yapmanız gerekmektedir.

İnternet Yoluyla ALES Başvurusu Nasıl Yapılır:

ÖSYM’nin Aday İşlemleri adını verdiği bir sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme giriş için sizin bir şifreniz olmalı. Bu şifreyi başvuru merkezine gittiğinizde size verirler. T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yaparak sınav başvurusu ile ilgili her işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bir başvuru merkezine gitmeden sadece internet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilmeniz için yukarıda belirttiğimiz gibi son 2 sene içerisinde ÖSYM’nin uyguladığı herhangi bir sınava başvurmuş olmanız gerekmektedir. Eğer son 2 sene içinde alınmış bir şifreniz yoksa başvuru merkezine giderek başvurunuzu yapmalısınız. Merkezden aldığınız şifre ile daha sonra başvurunuz ile ilgili işlemleri takip edebilir ve isterseniz değişiklik yapabilirsiniz.

[PAGE]

ALES 2015 İlkbahar ve Sonbahar Dönemi Başvuruları

İnternet Erişim Şifresi Bilgisi:

Başvuru işlemi sonrası Aday işlemleri Sistemine ilk kez dahil olan veya bir Başvuru Merkezinde sınav başvurusu esnasında İnternet Erişim Şifresi talebinde bulunan adaylara ücretsiz olarak geçici şifre verilmektedir. Bu şifre geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir. Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adaya aittir. Bu şifre ile adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr ve https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme vb. işlemlerini yapabilirler. Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. İnternet erişim şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi İnternet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen İnternet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri, burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgilerle aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için İnternet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, 2.00 TL hizmet ücreti karşılığında yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Tutuklu/hükümlü veya zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı yukarıda belirtilen başvuru merkezlerine bizzat gelemeyecek olan adaylara ise bulundukları cezaevi müdürlüklerinin veya askerî birlik komutanlarının resmî yazı ile müracaat etmesi hâlinde, adayın ismine düzenlenmiş, kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.

BAŞVURU MERKEZİ ARACILIĞIYLA ALES BAŞVURUSU

Başvuru Merkezi’ne gitmeden önce başvuru için başvuru ücretini ödemeniz ve başvuru formunu doldurmanız  gerekmektedir. Başvuru merkezine giderken Nüfus Cüzdanı (T.C. kimlik no yazılı olmalı) veya pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.

Ödeme için başvuru kılavuzunda yer alan bankalardan ödemenizi yapabilir veya ÖSYM’nin sitesinden kredi kartınızla da ödeyebilirsiniz. Online ödeme için: https://odeme.osym.gov.tr/

Engelli adaylar, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneği ile engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi yanlarında bulundurmalıdırlar.

ALES 2015 İlkbahar ve Sonbahar Dönemi Başvuruları

POSTA YOLUYLA ALES BAŞVURUSU

Başvuru süresince, zorunlu askerlik görevini yerine getirme, sürekli yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb.), sürekli ve ağır hastalık, tutukluluk/hükümlülük gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvuru süresi içerisinde aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler ile Aday Başvuru Formu üzerinde eksik bilgilerin yer aldığı belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Bu belgelerden biri bile eksik olan adayın posta ile başvurusu kabul edilmez. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgelerden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

Aşağıdaki belgeleri başvuru tarihleri içerisinde ulaşacak şekilde ÖSYM’ye ulaştırmanız durumunda posta yolu ile başvurunuz alınmış olacaktır.

  • Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu
  • Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)
  • Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)
  • Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
  • Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.
[PAGE]

Ücretler:

  • Başvuru Hizmeti Ücreti: 3 TL
  • Sınav Ücreti: 50 TL
  • Yeni Şifre Edinme Ücreti: 2 TL
  • Fotoğraf Yenileme Ücreti: 5 TL

Ödemeden bir sonraki aşama Aday Başvuru Formu’nun doldurulmasıdır. Form dolma kalem veya tükenmez kalemle ve BÜYÜK HARFLERLE doldurulmalıdır. Başvuru Formu’nda aşağıdaki başlıklar doldurulur:

  1. T.C Kimlik No
  2. Adı
  3. Soyadı
  4. Baba Adı
  5. Anne Adı
  6. Doğum Tarihi
  7. Cinsiyeti
  8. Doğum Yeri
  9. Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl/İlçe
  10. Uyruğu
  11. Mezun Olduğu/Olacağı Üniversite
  12. Mezun Olduğu/Olacağı Lisans Programı
  13. Sınav Merkezi Tercihi
  14. Sınava Giriş Amacı
  15. Yazışma Adresi
  16. Ev/İş/ Cep Telefon No
  17. e-Posta Adresi
  18. Engel Durumu Bilgileri
  19. İnternet Erişim Şifresi İsteği
  20. Adayın İmzası

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formundaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın, yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır.
Sınav günü, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çekildiği takdirde Salon Başkanının sizi sınava almayabileceğini veya sınavınızın geçersiz sayılabileceğini göz önünde bulundurunuz.

Başvuru merkezi görevlisi bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı ALES Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecektir. Bu belgeyi kontrol ediniz ve bilgiler doğru ise imzalayıp görevliye onaylaması için geri veriniz. Başvuru bilgilerinizin doğruluğundan sorumlu olduğunuzu, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Onaylanmış, fotoğraflı belgeyi alınız ve saklayınız.
Belgede yer alan şifre geçici şifrenizdir. Bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM’nin İnternet adresinden değiştiriniz. Şifre adayın daha sonraki işlemlerinde de gerekeceğinden adayların bu şifrelerini unutmamaları, kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları çok önemlidir. Ekinde ÖSYM’ye ulaştırılacak belge bulunan Aday Başvuru Formları, ekleri ile birlikte görevliler tarafından teslim alınarak ÖSYM’ye ulaştırılacaktır.
Adaylar başvuru merkezine Başvuru Hizmeti Ücreti olarak 3,00 TL ücret ödeyeceklerdir.

DİKKAT: ÖSYM’ye ulaştırılması gereken sağlık kurulu raporu vb. belgelerin onaylı bir örneği Başvuru Merkezlerine verilmeli veya doğrudan ÖSYM’ye gönderilmelidir. Belgelerin asılları Başvuru Merkezlerine verilmemeli, ÖSYM’ye gönderilmemelidir.

Zorunlu askerlik görevi, eğitim veya tedavi sebebiyle  sürekli yurt dışında bulunma, ağır hastalık, tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar başvuru süresi içerisinde aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekiyle ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Evraklarınız başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaşmazsa başvurunuz kesinlikle kabul edilmez. Aynı şekilde aşağıda yer alan belgelerde de bir eksiklik olmamalıdır.

Aşağıdaki Belgeler Zorunlu Sebeplerle Başvuru Merkezlerine Gidemeyecek Adayların ALES Başvuruları İçin Gerekli Belgelerdir:

  • Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu
  • Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)
  • Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)
  • Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
  • Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.