Ales ne demek?

Ales ne demek?
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), halk tabiri ile söyleyecek olursak yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin mezun olduktan veya olmadan önce girdikleri bir sınavdır.

ALES soruları matematik ve türkçe derslerinden oluşur ve sınavın süresi 3 saattir (180 dakika), her bölümde 80 soru sorulmaktadır ve sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Sınavlarda soruları genelde çok kolay görünmekle birlikte mantığı ön plana çıkartan cinstedir. Özellikle matematik sorularında mantık soruları hayli fazladır. Sözel bölümdede yaklaşık 15 – 20 mantık sorusu mevcuttur.

Yükseköğretim kurumlarına öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla, lisans üstü öğrenimi görmek amacıyla yurtdışına gönderilen adayların seçiminde ales sonuçları kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşlarda yurtdışında öğrenim gören öğrencilere burs vermek için ALES sınav sonucunu kullanmaktadır.

Kimler katılabilir?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.