Allah'ın emri Peygamberin kavliyle sözünün anlamı nedir

Allah'ın emri Peygamberin kavliyle sözünün anlamı nedir
Allah'ın emri Peygamberin kavliyle sözünün anlamı, Peygamberimizin evlilik müessesesine çok önem verdiği ve onun sünnetini tatbik edilmek istendiği ve onu vekil tayin ederek onun adıyla kızın istenilmek istendiği vurgulanmaktadır.

Kavliyle ne demek

Kainatta herşey Allah'ın izni ve emriyle gerçekleştiği için evlilik gibi önemli bir konu olduğunda kız isterkende Allahın herşeye hakim olduğu vede Aileye Allah'ın çok merhamet gösterdiği anımsatmak istenmektedir.

Peygamberin kavliyle (sözüyle), Peygameberimizin evlilik müssesesine çok önem verdiği ve onun sünnetini tatbik edilmek istendigi ve onu vekil tayin ederek onun adıyla kızın istenilmek istendiği vurgulanılmaktadır. Evlilik Ailenin temelidir.

İslamiyet'te neden kız istenirken, "Allah'ın emri Peygamber'in kavli ile,.." deniyor; bunun hikmeti nedir

“Allah’ın emri, peygamberin kavli ile…”

Bu sözle başlayan işi, yani nikahlanma işini, Allah emretmiştir. Evlenmek sözü ile nikah kastedilmiştir. Çünkü eşlerin birbirlerine helal olması için nikah farzdır. Biz de bu emre uyuyor, bu işi yapıyoruz. Böylece Allah’ın emrine uymuş oluyoruz.

Kur'an-ı Kerîm'den evlenmenin meşrûluğuna şu ayetler delildir:

"... Size helâl olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder adet nikâh edin..." (Nisâ, 4/3);

"Sizden bekârları ve kölelerinizle câriyelerinizden sâlih olanları nikâh edin. Eğer fakir olurlarsa, Allah onları Fazl ve keremiyle zengin kılar. Allah vâsi'dir, âlimdir."(Nûr, 24/32).

Bu iş aynı zamanda Peygamberimiz Hazreti Muhammed (asm)’in bizzat yaptığı bir iştir, yani onun sünnetidir. Dolayısıyla biz onun sünnetini (kavlini) de yapmış olmaktayız, diyoruz.

Beyhakî ve Taberanî'nin rivâyet ettikleri bir hadiste Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurur:

"Evlenmeye gücü yetip de evlenmeyen benden (benim ümmetimden) değildir.''

Allah’ın emrinin tutulması, peygamberin kavlinin yapılması, bu eyleme konu olanların dünya ve ahiret saadetine ermesi demektir. Cennet onları beklemektedir. Cennette kavuşulabilecek en büyük nimet olan “cemalullah”ı (Allah’ın yüzünü) seyretmek, onları beklemektedir.

296
12
7
1
4
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.