Aziz Sancar kimdir

Aziz Sancar kimdir
2015 yılı Nobel Kimya ödülünü kazanmış olan Türk bilim adamı Aziz Sancar kimdir? Aziz Sancar ile ilgili bilgiler.

Mardin’in Savur ilçesinde okuma yazma dahi bilmeyen bir ailenin çocuğu olarak 1946 yılında dünyaya gelmiştir. Özellikle kanser tedavisi alanında ses getiren çalışmaları ile tanınmıştır. Uzmanlık alanı DNA onarımı, hücre döngüsüdür. Özellikle cilt kanseri konusunda ilk akla gelen bilim insanıdır.

İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi mezunudur. Aynı zamanda doktorasını da aynı üniversitede gerçekleştirmiştir. Şu anda Amerika’da yaşamaktadır ve Amerikan Bilim Akademisne kabul edilmiş nadir Türk bilim insanlarından birisidir. Şu anda Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktadır.

2015 yılı Kimya dalındaki Nobel ödülünü İsveç’li Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich ile DNA üzerinde yapmış oldukları çalışmalar sebebi ile kazanmışlardır. Nobel Akademisi ödül verme sebebini “for mechanistic studies of DNA repair” yani DNA Onarım Mekanizmaları olarak duyurmuştur.

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.