Bahar nezlesi nedir

Bahar nezlesi nedir
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Pediatri Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Dr. Mehmet Semih Demirtaş, "Bahar nezlesinde önlem alınmayan vakalar ilerlediği takdirde iştahsızlık, yorgunluk, burun tıkanıklığıyla birlikte sinüzit başlangıcı,
aşırı sinirlilik ve şiddetli baş ağrısı gibi durumlara yol açabilir" diyerek, bahar nezlesinin soğuk algınlığı ile karıştırıldığına vurgu yaptı.
Araştırma Görevlisi Doktor Mehmet Semih Demirtaş, bahar nezlesinin mevsimsel alerjik rinit olarak tanımladıkları alerjik bünyeli kişilerde bahar geçişlerinde görüldüğünü söyledi.
 
Bahar nezlesinin bahar aylarında özellikle çiçeklerin açmasıyla ve polenlerin ortaya çıkmasıyla beraber insanlarda sıkça görüldüğüne değinen Demirtaş, "Genelde bulguları sabittir. Ancak hastadan hastaya göre farklılıkta gösterebilir. Genellikle burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, gözde akıntı ve kızarıklık gibi bulgularla karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.
Demirtaş, bahar nezlesinin tedavisinde genellikle 2-3 yöntem kullanıldığını belirterek, "Bu aşamada öncelikle hastanın herhangi bir polen alerjisi ya da farklı bir alerjisi olup olmadığını anlamak için test uyguluyoruz. Tabi ki alınan önlemlere rağmen hastalığın geçmemesi durumunda anti alerjik ilaçlarımızı belirli periyotlarda hastalarımıza uyguluyoruz" dedi.

SOĞUK ALGINLIĞI İLE KARIŞTIRILIYOR

Soğuk algınlığı ve bahar nezlesinin bazen karıştırıldığını dile getiren Demirtaş, "İkisinde de eşdeğer giden bazı bulgular bulunmaktadır. Bundan ötürü de insanlarımız birbirine çok karıştırıyorlar. Soğuk algınlığında burun akıntısı fazla olmakla birlikte ateş de bulunuyor. Semptomlar dediğim gibi birbirine çok benziyor ama aradaki en belirgin fark yüksek ateş ve vücudun fazla kırgın ve zayıf düşmesi diyebiliriz. Önlem alınmayan vakalar ilerlediği takdirde iştahsızlık, yorgunluk, burun tıkanıklığıyla birlikte sinüzit başlangıcı, aşırı sinirlilik ve şiddetli baş ağrısı gibi durumlara yol açabilir. Halkımızın bu durumu ötelememesini ve ivedilikle çözümü mümkün olan doktorlarını başvurmasını önemle talep ederiz" ifadelerine yer verdi.

SABAH SAATLERİNDE DIŞAR ÇIKMAYI ÖNERMİYORUZ

Bahar nezlesine karşı alınabilecek tedbirlere de değinen Demirtaş, "Özellikle polenlerin en çok olduğu sabah saat 5 ile 10 arasında genellikle dışarıya çıkmayı çok önermiyoruz. Eğer çıkmaları gerekiyorsa ağız ve burunu kapatacak maskeler kullanmayı öneriyoruz. Tabi bu çocuklar için daha zor bir durum olabilir. Ancak bu durumda atkı ve benzeri ağız ve burunu korumayı sağlayabilecek aparatların kullanılmasını öneriyoruz. Yetişkinler için polen zamanı özellikle spor yapılmasını çok önermiyoruz. Özellikle erişkinlerin saçları polen tutma özelliğine sahiptir. Bunun için günlük ya da iki günde bir duş almalarını öneriyoruz. Gözlerde oluşabilecek akıntı, yanma ve kızarmalar için ise gözlük ve şapka takmalarını önerebiliriz. ‘Tabi özellikle bu dönemden önce bir alerjileri var mı?’ diye belirli testleri yaptırmalarında fayda görüyoruz" diye konuştu.

Bahar Nezlesi nedir ?

Bahar nezlesinin alerjik astım, kontakt dermatit, ürtiker, alerjik konjunktivit gibi bir alerjik hastalık çeşidi olduğunu ifade eden uzmanlar, yaptıkları açıklamada, burun akıntısı, burun tıkanıklılığı, aksırma, burun kaşıntısı, damak-boğaz ve kulakta kaşınma, gözde sulanma-kaşıntı ve kızarıklılık ile şişme, koku duyusunda azalma gibi belirtilerinin bulunduğunu kaydetti. Bahar nezlesinin, daha çok ilkbahar mevsiminde kendini gösterdiğini ve başlıca nedenleri arasında tahıl, ağaç, çimen, çiçek ve bitki polenlerinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaz mevsimi gelinceye kadar iki-üç aylık periyotta belirdiğini söyledi. 

Hastalığın tedavisinin ancak hastanın alerji yapan maddeden uzak kalması ile mümkün olabileceğini bildiren uzmanlar, alerji hapları, steroidli burun spreyleri ve alerjik göz damlalarının hastalığa fayda sağlayacağını dile getirdi. Uzmanlar, hastanın bu ilaçları mevsim başlamadan kullanmaya başlaması ve polen mevsimi bitene kadar devam etmesi ile rahat bir bahar mevsimi geçirebileceği açıklamasında bulundu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.