Banu Çiçek Dede Korkut Hikayeleri'nde geçer mi

Banu Çiçek Dede Korkut Hikayeleri'nde geçer mi
Banu Çiçek kimdir, Banu Çiçek Dede Korkut Hikayeleri'nde geçer mi, Banu Çiçek hikayesi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bamsı Beyrek'in beşik kertmesi olarak bilinen Banu Çiçek, ismiyle dikkat çekti. Bazı kaynaklarda Banı Çiçek olarak da geçen ismin Fars kökenli olduğu ortaya çıktı. Farsçada 'hanım' anlamına gelen 'Banu/Banı' kelimesi, Banu Çiçek'e adını verdi.

Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek, ya da Bay Bora Beg Oglı Bamsı Beyrek Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü. Dede Korkut Kitabı'nda yer alan 12 hikâyenin en uzunudur. Çocuğa ad verme geleneğinin görüldüğü hikâyelerden biridir. Alpamış olarak da bilinen bu hikâye V.-VI. yüzyıllara kadar tarihlenmektedir.

Bamsı Beyrek ve Banu Çiçek beşik kertmesidir, ancak birbirlerini tanımazlar. Ayrı ayrı avlanırlarken karşılaşırlar, aralarında bir anlaşmazlık yüzünden güreşe tutuşurlar, ancak ikisi de güçte denk olduğu için birbirlerine üstünlük kuramazlar. Bamsı Beyrek kendisini izleyen kırk yiğidin kendisini ayıplamaması için Banu Çiçek'e yumruk atar ve kazanır.

Bamsı Beyrek, esir düşünce Banu Çiçek'ten on altı sene ayrı kalır. Bu sürede babası Püre Bey'in gözleri ağlamaktan kör olur. Bamsı Beyrek döndüğünde kanlı mendilini babasına verir, babası bu mendili gözlerine sürünce gözleri açılır. Geçen süre sonunda Banu Çiçek mecburen evlenmek zorunda kalır. Düğün günü Bamsı Beyrek gelerek Banu Çiçek'i geri alır.

Yıllar sonra Aruz, Bamsı Beyrek'i obasına dostça çağırır. Pusu kurduğu anlaşılan Aruz, Bamsı Beyrek'in sağ kolunu kestirir.

Hikâye, eski Türklerin kültüründe kadınların da erkeklerle eşit görüldüğünü göstermektedir.

2
3
3
3
3
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.