Basketbolun adının sepet topu olmasının sebebi ilk basketbol maçında pota olarak hangisinin kullanılmasıdır

Basketbolun adının sepet topu olmasının sebebi ilk basketbol maçında pota olarak hangisinin kullanılmasıdır
Basketbolun adının sepet topu olmasının sebebi ilk basketbol maçında pota olarak hangisinin kullanılmasıdır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Basketbolun adının sepet topu olmasının sebebi ilk basketbol maçında pota olarak hangisinin kullanılmasıdır 

A- Şeftali sepeti

B- Limon sepeti

C- Mısır sepeti

D- Zeytin sepeti

Doğru Cevap: Şeftali sepeti

Sepet Topu nedir?

Basketbol 1891 yılında ABD’li öğretmen Dr. James NAİSMİTH tarafından atlet ve beyzbolculara kışın kapalı spor salonunda oynatılan bir oyun olarak başlamıştır. NAİSMİTH spor salonunda duvarın 3 metre yukarısına şeftali sepetini asarak topla öğrencilerine sepetin içine atış yaptırmıştır. Bu oyun kurgusuna Güney Amerika’da yaşayan Mayas kabilesinde Tlahiotenie oyununda da rastlanmıştır ancak bu oyun çok daha zor şartlar altında ve daha geniş bir alanda oynanmaktaydı. Oyunun adını Dr. James NAİSMİTH koymuştur.İngilizcede sepet topu anlamına gelir.
 
Basketbol oyunun Avrupa’ya 1.Dünya Savaşından hemen önce gelir. Fransa bu oyunu oynayan ilk Avrupa devletidir.1.Dünya Savaşından hemen sonra ABD askerleri bu oyunu kendi aralarında oynayarak Avrupa’da yayılmasını sağlarlar.
 
1904 yaz olimpiyatlarında erkekler branşında oynanır. Sonraki yıllarda sadece erkeklerde değil kadınlarda da popüler bir spor dalı haline gelir. Ülkemizde basketbol sporunun gelişimi 1904 yılında Robert Kolej’inde yapılan maç ile başlar. Daha sonra Galatasaray Lisesinde beden eğitimi öğretmeni olan Ahmet ROBENSON oyunun kurallarını Türkçeye çevirdi.1913 yılında Fenerbahçe’de basketbol şubesi açıldı.1. Dünya Savaşı süresince Türkiye’de basketbol, savaş olduğu için bir süre boyunca duraksadı. 1920’ de Selim Sırrı TARCAN önderliğinde yüksek öğretmen okulu öğrencileri ve İstanbul’daki ABD’li öğrenciler arasında bir maç yapılmıştır .1936’ ilk defa resmi bir maça çıkan Türk basketbol takımı Yunanistan’ı 49-12 yenmeyi başarmıştır.1946’dan sonra İstanbul,Ankara ve İzmir’de basketbol sporu canlanmıştır.1949 Kahire de yapılan Avrupa Basketbol Şampiyonası’na ilk defa katıldık ve Türkiye Avrupa dördüncüsü olmayı başardı.1960’da ikinci Balkan Şampiyonası’na katıldık. 70’li yıllarda özel kuruluşlar Türk basketboluna destek vermiştir.
1977 yılında Avrupa Yıldızlar Basketbol Şampiyonası’nda şampiyon olduk. 1990 ve 2000 li yıllarda Türk Basketbol takımlarının aldığı sonuçlar ülkemizin yüzünü güldürmüştür.

Kaynak:Eğitim Sistem

13
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum