Beyindeki talamus bölgesinin zarar görmesiyle oluşan rahatsızlığın adı nedir

Beyindeki talamus bölgesinin zarar görmesiyle oluşan rahatsızlığın adı nedir
Beyindeki talamus bölgesinin zarar görmesiyle, bir elin kontrolden çıkıp, etrafındakileri tokatlayabildiği rahatsızlığın adı nedir, Yabancı El Sendromu (Alien Hand Syndrome) nedir?

Soru : Beyindeki talamus bölgesinin zarar görmesiyle, bir elin kontrolden çıkıp, etrafındakileri tokatlayabildiği rahatsızlığın adı nedir?

A- Özgür el sendromu

B- Yabancı el sendromu

C- Bilinçsiz el sendromu

D- Huzursuz el sendromu

Doğru Cevap : Yabancı el sendromu

Yabancı El Sendromu (Alien Hand Syndrome) Nedir?

Bilinirliği az olan bir hastalık olan Yabancı El Sendromu (Alien Hand Syndrome) nörolojik bir hastalıktır. Kişi ellerinden birisini bilinçsiz ve istemsiz olarak kullanır. Fakat başkaları tarafından dışardan bakıldığında bilinçli hareket ediyormuş gibi görünür ve algılanır. Kişinin kontrolsüz hareket eden eli kasılma veya tik gibi anlamsız değildir. Beyin tarafından gerçekten bilinçli olarak hareket ettiriliyor gibi görünür. Sonuçta gerçekte olanda böyledir yani beyni bir bölümü bu hareketleri kontrol ederek yapar, fakat buradaki kontrol kişinin kendisi tarafında yapılmamaktadır. Yabancı El Sendromu, çoğunlukla epilepsi hastalarında ve onlara uygulanan cerrahi beyin operasyonları sonrasında görülmektedir.

Yabancı El Sendromu (Alien Hand Syndrome) Nedenleri

Bu hastalığın temel sebebi, beyinin iki yarım küre olarak düşündüğünüzde birinci yarım kürenin diğer yarım küreden iletişim olarak kesilmesidir. Bu durumda birinci küre kişi tarafından bilinçli olarak kullanılmaya devam ederken, ikinci küre artık bünyeden bağımsız ve bilinçsiz olarak çalışır. Beyin tüm vücudu sinir ağları vasıtasıyla iletişim kurarak kontrol ve organize etmektedir. Bu iletişimin kesilmesi sonucunda beyin diğer birimler ile iletişim kuramayacağı için bu tarz istemsiz hareketler oluşacaktır. Aslında beyin toplam olarak bir bilinç ile çalışmıyor yani insanında bir bilinci yoktur. Beynin bütüncül olarak çalışması bilinçli hareketler yapmamızı sağlıyor ve fakat beyin bütünlüğünü kaybettiğinde bilinçsiz hareketler ortaya çıkıyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.