Bu dört hareketi yap bel fıtığından korun

Bu dört hareketi yap bel fıtığından korun
Uzmanlara göre yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çekiyor. Yanlış fiziksel hareketler ise bel fıtığına neden oluyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meltem Akınbingöl, özellikle bel fıtığından koruyan ve gün içinde mutlaka yapılması gereken 4 basit fiziksel hareketi açıkladı.
Fazla kilo, uzun saatler bilgisayar karşısında eğri oturma ve hareketsizlik bel kaslarını zayıflatıyor. Yanlış hareketler, zorlayıcı aktiviteler, ayakta uzun süre kalma, ağır kaldırma ve eşyaları çekme-itme gibi nedenler bel ağrısına, bel fıtıklarına yol açabiliyor. Bel ağrısının sanayileşmiş ülkelerde baş ağrısından sonra gelen ikinci ağrı nedeni olduğunu ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çektiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meltem Akınbingöl, “45 yaşın altında çalışan kişiler arasında en yaygın sakatlık nedeni olan bel ağrısının gelişme olasılığı 55 yaşına doğru giderek artmaktadır. Çok şişman kişilerde, uzun boylularda bel ağrısı riski çok daha fazladır” dedi. Genel olarak mekanik bel ağrısı tedavisinde duruş (postür) bozukluklarının düzeltilmesinin esas olduğunu kaydeden Akınbingöl; bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirme egzersizlerinin de bel destek kuvvetini artırarak bel ağrısının tekrar etmesini önlediğini söyledi.
 
İşiniz uzun süre oturmayı gerektiriyorsa, sandalyede ya da koltuğunuzda aralıksız bir biçimde oturmamaya dikkat etmek gerektiğine dikkat çeken Akınbingöl, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü uzun saatler oturulması belimizde mekanik ağrıya yol açıyor. Mutlaka küçük aralar verin, her 20 dakikada bir kalkarak hareket edin. Sandalyede dizlerinizi kırarak dik oturmaya dikkat edin. Bir veya iki ayağınızı ayak desteği ile hafifçe yükseltin, belinizi mutlaka küçük bir bel yastığı ile destekleyin. Belinizin boşlukta olması ağrıya davetiye çıkarabilir. Yumuşak koltuklardan da uzak durun. Yerden bir şey alırken dizlerinizi bükmeden eğilmeniz bel sağlığını tehdit eden çok ciddi bir yanlış. Alacağınız şey küçük ve hafif hatta bir kağıt bile olsa mutlaka dizlerinizi kırın, öne eğilmekten kaçının. Dişlerinizi fırçalarken de bir anda bel fıtığı olabilirsiniz. Bu nedenle lavaboya doğru eğilmek yerine dizlerinizi bükerek belinizi dik tutar şekilde dişlerinizi fırçalayın.”
 
Dr. Akınbingöl “Bir cismi itmek veya çekmek gerekirse kesinlikle kendinize doğru çekmeyin, itmeyi tercih edin. Çünkü çekme hareketini yaparken bel yapılarını zorluyor ve bel sağlığına zarar veriyor. Alışveriş poşetlerini tek elle taşımak yapılan en büyük yanlışlardan. Bel sağlığınız için ağırlığı iki elinize eşit yük alarak, gövdeye yakın taşımaya dikkat edin. Fazla ağırlıktan mutlaka kaçının. Ayrıca ‘Belim ağrımıyor egzersize ne gerek var’ demeyin! Bel kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapın ve esnekliği artırıcı germe egzersizlerini de programınıza dahil edin. Aksi halde, bel kasları ve karın kaslarının omurgayı destekleyen kuvveti azalır. Ancak bel egzersizleri belinizi zorlayacak hareketler olmamalıdır” sözlerini kaydetti. Dr. Akınbingöl beli koruyan 4 temel egzersizi şöyle anlattı:
bel-fitigi-hareketleri--1-.jpg

1- TOPLAM 30 KEZ YAPIN

Sırtüstü dizler bükülü şekilde uzanın. Karın kaslarınızı sıkarak belinizi yatağa doğru bastırın. İçinizden 5’e sayana kadar tutun. Gevşeyin ve hareketi tekrarlayın. Toplam 30 kez yapın.
bel-fitigi-hareketleri--2-.jpg

2- DİZLERİNİZE DOKUNUN

Sırtüstü dizler bükülü şekilde ve eller gövde yanında uzanın. Omuzlar yataktan kalkıncaya dek gövdeyi
yükseltip ellerinizle dizlerinize dokunun. Yavaşça başlangıç pozisyonuna gelip hareketi bitirin (Yarım mekik).
bel-fitigi-hareketleri--3-.jpg

3- DİZLER GÖĞÜSLERDE

Sırtüstü uzanın. Dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. 15 tekrar ile hareketi tamamlayın.
bel-fitigi-hareketleri--4-.jpg

4- GRUP KASLARINI ÇALIŞTIRIR

Yine aynı pozisyonda dizler düz olacak şekilde bacağınızı kaldırabileceğiniz kadar kaldırın. Bu egzersizler bacak arka grup kaslarını germek ve bel mekaniğini korumak için yapılması gereken egzersizlerdir.

2
0
1
2
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.