Çalım satmak deyiminin anlamı hikâyesi

Çalım satmak deyiminin anlamı hikâyesi
Bu yazımızda sizlere Çalım satmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

Çalım satmanın kelime anlamı bir durumundan dolayı büyüklük taslamak, bir üstünlük gösterişiyle davranmak.
Örnek verecel olursak "Baktım bize çalım satmak istiyor, geçmişini anımsattım". Çalım satmanın eş anlamlısı    caka satmak, fiyaka satmak olarak anlatabiliriz. 

 

Çalım satmak deyiminin anlamı ise; Çalım Satmak deyimi böbürlenip büyüklenmek, gösteriş yapmak gibi durumlardan dolaya söylenen bir deyim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu deyim vaktiyle tüccar bir adamın vefat etmesinden sonra bütün servetinin hayırsız oğluna kalmasından sonra ortaya çıkmıştır. Bakalım bu deyimin ortaya çıkmasına neden olan hikaye nasıl.

Çalım satmak deyiminin hikâyesi ise:

Ecel erişince bir tüccar Allah’ın rahmetine kavuşur. Her şeyini haylaz, tembel ve beceriksiz oğluna bırakır. Fırsat bu fırsat, oğlan babasından kalan her şeyi yer, bitirir. Üzerine kürk giyerek her gün gelir boş dükkâna oturur. Oğlunu evlendirmek isteyen bir köylü alışveriş için şehre gelir. Aradığını hiçbir mağazada bulamaz. Sonunda bu mirasyedinin mağazasına gelir. Bakar ki bir adam içeride çalımlı çalımlı dolaşıyor. Köylü oradan geçen birine; “Bu kürklü adam ne satıyor?” diye sorar. Adamda “Çalım satıyor.” cevabını verir.

         Ağza geleni hemen atarlar,

         Ben âşıkım diye çalım satarlar,

         Haram demez helal demez yutarlar

         Bibersin buharsız çemen âşıklar

                            Âşık Veysel 20. Yy.

İstanbul'a ait deyimler

İstanbul'a ait deyimler

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
8
7
919
44
4
10
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.