Çan eğrisi nedir, nasıl hesaplanır?

Çan eğrisi nedir, nasıl hesaplanır?
Üniversiteler arasında birçok ortak nokta olduğu gibi birçok farklılıkta bulunuyor. Bu farklıkların arasında şüphesiz ki öğrencileri en çok ilgilendireni not sistemleri. Birçok üniversitede kullanılan çan eğrisi nedir ve nasıl hesaplanır.
Üniversitelerin hemen hemen hepsi notları harflerle ifade etmeyi tercih ediyor. Bu durumu lise veya orta okulda ki 5’li puan sistemine benzetebilirsiniz. Yani 85 üzerine nasıl önceden 5 diyorsak üniversitede bunun yerine harf notu kullanıyoruz. Fakat tabi ki biraz farklılıkları var.Öncelikle çoğu üniversitede standart olarak kullanılan harf tablosuna aşağıda biraz inceleyelim.
 
Tabloyu incelediğimiz zaman aslında ilk okul veya orta okuldan çok farklı bir durum olmadığını sizde fark etmişsinizdir. Burada AA ile CC arasında ki herhangi bir harf notuna sahip olan herkes dersi geçmiş kabul edilir. DC ile DD alan öğrenciler ise şartlı geçmiş sayılır ki bu duruma birazdan açıklık getireceğiz. FD ile FF arasında ki öğrenciler ise direkt olarak dersten kalırlar ve seneye veya yaz okulunda dersi tekrardan alıp geçmek zorundalar. Fakat FD ve FF ile kalan öğrenciler seneye dersi alacaklarsa devamsızlık zorunlulukları yoktur. Yani sadece sınava girmeleri yeterli. :) Fakat F1 alan öğrenciler ise FD ve FF ile aynı kaderi paylaşmakta fakat bu öğrenciler devamsızlıktan kaldıkları için seneye dersi almak istediklerinde devamsızlık yapma hakları sınırlıdır.

Üniversitede Şartlı Geçme Nedir?

Her üniversite yıl sonu not ortalamasında iki baraj belirler.Bunlardan ilki sınıf geçme diğer ise şartlı dersleri geçmedir. Genellikle birçok okulda da sınıf geçmek için ortalamanın 2,00 şartlı dersleri geçmek için ise 2,25 olması istenir. Bunu daha iyi anlamanız için biraz daha açıklayalım. Mesele Yabancı Dil dersinden DD alan bir öğrenci eğer yıl sonunda ortalaması 2,25’ten düşük ise o dersten kalmış sayılır fakat 2,25 üstünde bir not ortalamasına sahip olursa otomatik olarak şartlı dersten de geçmiş kabul edilir ve tekrar o dersi almasına gerek kalmaz. Tabi tekrar belirtmekte fayda var 2,00 ile 2,25 üniversiteden üniversiteye değişiyor. Bu yüzden okulunuzdan sınıf geçme ile şartlı dersleri geçme ortalamasını öğrenmeniz gerekiyor.Bunun dışında şartlı ders sayısında herhangi bir sınırlama yok. Yani isterseniz tüm derslerini şartlı olsun ve ortalamanız 2,25 üstü olsun hepsini geçmiş kabul ediliyorsunuz.

Üniversitede Çan Eğrisi Nedir?

Üniversitede her dersten olduğunuz sınav sonrasında sınıfınız aldığı notların ortalaması alınır. Sonrasında ortalama üzerinden standart sapma işlemi ile notlarda ki artış ve azalış miktarı belli olur. Yine örnek vermek gerekirse 4 kişilik bir sınıfın vize ve final ortalamaları şöyle olsun; 40, 50, 60 ,70. Buradan sınıf ortalaması 55 olarak çıkmakta. Ardından sınıf ortalaması CC kabul edilerek diğer harf notları standart sapmaya göre tekrardan hesaplanır ve yukarıda ki tablo değişir. En yalın hali ile çan eğrisi bundan ibaret fakat üniversitenin hem en güzel hemde en kötü yanı olabilecek bir şeyi unutmayın. Her hoca buna uymak zorunda değil. Yani sınav sonrası hesaplarınıza göre çan eğrisi ile dersi geçiyorsunuz fakat hoca bir anda tüm harf notunu kendi kişisel kanaati ile değiştiriyor ve siz dersten kalıyorsunuz. Ama olumsuz düşünmeyin çünkü aksi de mümkün :)can-egrisi

Çan Eğrisi Nasıl Hesaplanır?

Yazının içinde de belirttiğimiz gibi sınıfınız not ortalaması X ise bu not genellikle CC olarak kabul edilir. Ardından standart sapma işlemi ile sınıfın notları arasında ki oynama miktarı tespit edilir ki bunu sizin yapmanız çok zor çünkü herkesin notunu öğrenmek zorundasınız. Bu yüzden bu işlemleri öğretim görevlileri yani hocalarımız yaptıktan sonra isterlerse kendi inisiyatiflerini kullanarak isterlerse sınıfın durumuna göre standart sapmayı belirlerler. Bundan sonra ise her not ortalamasına +Standart Sapma eklenerek harf notları belirlenir.
 
Mesela bir sınıfın sınav sonrası ortalaması 65, standart sapması ise 7 olsun. O zaman harf notları aşağıdaki şekilde değişecektir.
 
63 ile 69,99 arası CC
70 ile 76,99 arası CB
77 ile 83,99 arası BB
84 ile 90,99 arası BA
91+ üstü ise AA olarak kabul edilir.
Kısacası çan eğrisi de bu şekilde hesaplanıyor. Bu sistemin en kötü yanı ise hocalar harf notlarını açıklamadan kimse geçip geçmediğine emin olamıyor. 
 
Kaynak : Bu yazı meslekhocam.com'dan alıntılanmıştır.

1
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.