Cebelitarık Boğazı'ndaki Cebel nedir

Cebelitarık Boğazı'ndaki Cebel nedir
Tarık Bin Ziyad’ın adı verilen Cebelitarık Boğazı'ndaki “Cebel” nedirsorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Tarık Bin Ziyad’ın adı verilen Cebelitarık Boğazı'ndaki “Cebel” nedir

A- Sütun

B- Geçit

C- Kanal

D- Dağ

Doğru Cevap: Dağ

Sözlükte "cebel" ne demek?

1. Dağ.
2. Sahipsiz, boş toprak.
3. Ekilmemiş tarla.

Cebelitarık

Cebelitarık (İng. Gibraltar), Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde bir boğazdır. Derin bir boğaz olan Cebelitarık'ın en sığ yeri 324 metredir. Boğazın yüzünde batıdan doğuya doğru giden kuvvetli bir akıntı vardır. Boğazın iki kıyısı da sarp ve kayalıktır.
 
Eski çağdaki adı Calpe'dir. Şimdiki adı ise Arap komutanı Tarık bin Ziyad'ın adını taşır. Tarık boğazın güvenliğini sağlamak için burada bir kale yaptırmıştır. Cebelitarık 1462'de Araplardan İspanyollara geçmiş, 1502'de resmen İspanyol topraklarına katılmıştır. 24 Temmuz 1704'te İngiltere-Hollanda deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. 1705 tarihindeki Ultrecht Antlaşmasıyla İspanya kaleyi İngiltere'ye iade etmeyi kabul etmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.