Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin anlamı

Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin anlamı
Bu yazımızda sizlere Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

Cemaziyelevvel ay takviminin beşinci ayı, büyük tövbe ayıdır. Türk dil kurumunda ise geçmiş olarak açıklanmaktadır. Örnekleyecek olursak "On kişinin şekil ve şemailini şöyle bir süzerim, mümkünse cemaziyelevvellerini de bir yoklayıveririm." Bir kişinin geçmişiyle ilgili olumsuzluklarını anlatmak anlamını içerir ve şöyle kullanılır: Biz onun cemâziyelevvelini biliriz gibi.

Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin anlamı:

* Bir kimsenin geçmişini bilmek.

* Bir kimsenin herkesçe bilinmeyen, geçmişteki kötü bir yönünü veya kötü durumunu bilmek.

* İnsanların bilmediği ama bazı insanların bildiği bir kişi hakkındaki kötü geçmişini bilmek

Örnek: Sakın güvenme ona, ben onun cemaziyülevvelini bilirim."

Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin hikâyesi:

Eskiden arşivcilik yapılırken, arşiv kâğıtları çuvallara doldurulur ve bunlar arşivlenirdi. Çuvallar karışmasın diye de üstlerine mürekkeple tarifleri yazılırdı. Bir gün bu çuvallardan birinin nakli gerekmiş ve fakir bir memur bunun için görevlendirilmiş. Çuvalın içindeki evraklar aktarıldıktan sonra boş çuval memura geri verilmiş. Memur bu çuvalı keserek kendine bir iç çamaşırı dikmiş fakat üstündeki tarihi yıkayarak çıkarılamamış.

Bir gün arkadaşları, bu memuru iç çamaşırı ile görünce bu yazıyı görmüşler ve sırrı ortaya çıkmış. Bir zaman sonra bu memur yükselerek çok güçlenmiş ve zenginleşmiş

Bir gün arkadaşlarından birisinin yanında bu memurdan bahsedilince arkadaşları, "Onun bu hâline bakmayın, biz onun cemaziyülevvelini biliriz.” diyerek bu olayı anlatmışlar.

İstanbul'a ait deyimler

İstanbul'a ait deyimler

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Çocukların Gözünden Atasözlerini ve Deyimleri

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
6
1
8
0
0
6
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.