Çocuklar ‘L, R, D, S, T, Z’yi söylemiyorsa dikkat!

Çocuklar ‘L, R, D, S, T, Z’yi söylemiyorsa dikkat!
Konuşmaya başlayan çocuklarda belli harf ve kelimeleri söyleyememek sık rastlanan sorunların başında geliyor.
3 yaşından sonra ‘L, R, D, S, T, Z’ harflerini söylemekte zorlanan ve yutma sıkıntısı yaşayan çocukların sorunu halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi hastalığından kaynaklanabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Yalçın Varnalı, doğru tedaviyle bu sorunun giderileceğini söyledi. Varnalı “Anne karnındayken dilin altında, ağız içindeki oluşumların gelişmesine kılavuzluk eden frenulum adlı bağın, normalden daha kısa veya kalın olması dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabiliyor. Halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi hastalığı erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla görülüyor” dedi.
 
Bu çocukları dil ucuyla oluşturulan “l, r, d, s, t, z” gibi sesleri çıkaramadığını kaydeden Varnalı, teşhiste ayrıca bebeğin herhangi bir beslenme sorunu olup olmadığının önemine dikkat çekti. Varnalı, şöyle devam etti: “Bebeğiniz anne sütü emerken ya da biberonla beslenirken zorlanabilir. Daha büyük çocuklar çiğnedikleri lokmaları dilleriyle yönlendiremez ve yutma zorluğu yaşayabilir. Çocuğunuz ağzındaki yemek artıklarını temizleyemeyebilir. Bu durum ağız kokusuna ve dişlerde çürümeye neden olabilir. Bazı dişler düzgün gelişemez, diş eti iltihapları oluşabilir.” Varnalı, bu sorunun 10-15 dakikalık cerrahi işlemle giderildiğini, sorunlu bölgelinin iki saat gibi kısa sürede iyileştiğini söyledi. Varnalı “Basit bir işlem olmasına rağmen, konuşmanın düzelmesini sağlayıp çocuğun özgüvenini kazanmasına yardımcı olduğundan göründüğünden çok daha faydalı” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.