DGS 2013 başvuru işlemlerine kaç gün kaldı, Dikey Geçiş Sınavı, başvurular nasıl yapılıyor? Başvuru için gerekli şartlar neler?

DGS 2013 başvuru işlemlerine kaç gün kaldı, Dikey Geçiş Sınavı, başvurular nasıl yapılıyor? Başvuru için gerekli şartlar neler?
DGS 2013 başvuru işlemlerine kaç gün kaldı, Dikey Geçiş Sınavı, başvurular nasıl yapılıyor? Başvuru için gerekli şartlar neler?

2013-DGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

ÖSYM 2013 yılı sınav takvimini açıkladı. Buna göre 2013-DGS Sınavı, 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak.

2013-DGS Sınavı Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Başvurular 27 mayıs 5 haziran tarihleri arasında yapılacaktır.

2013-DGS Sınavı Başvuru İşlemleri Başvurular ÖSYM Sınav Merkezi Koordinatörlükleri, MYO Müdürlükleri ya da www.osym.gov.tr internet adresinden yapılacak.

DGS NEDİR?

DGS sisteminin açılımı, Dikey Geçiş Sınavıdır. ÖSYM yönetmenliğinde yapılan ve ülkemizde 4 yıllık üniversitelere devam etmek isteyen yüksekokul mezunlarının gireceği ve bir senede bir kez yapılan sınavdır. DGS sınavına girebilecek öğrenciler, yüksekokul döneminin son senesinde veya yıl içersinde bitirecek öğrenciler mezuniyet şartlarını yerine getirip başvurabilirler. DGS sistemine staj programı dâhil olmamaktadır. Fakat DGS sistemini kazanan öğrenci, 4 yıllık lisans dönemine girebilmesi için stajını tamamlaması gerekmektedir. Bu kural için zaman iyi kullanılmalıdır. DGS sistemine meslek yüksek okulundan beş yıl içersinde mezun olup, diplomasını alanlarda katılabilir. Diplomanın kopyası sınav kaydı içinde bu süre zarfında önem taşımaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı’na aday öğrencinin sadece üç kez girme hakkı bulunmaktadır. Öğrencinin DGS sınavına girmesi için herhangi bir not ortalamasına da ihtiyacı yoktur. Katılması için sadece ÖSYM’de girmiş olması yeterlidir. DGS sistemi, her yıl bir kez yapılacağı için genel olarak Temmuz ayında yapılmaktadır. Herhangi bir durumda değişiklikler görülebilir. Dikey Geçiş Sınavı başvuruları da Nisan ayı içersinde yapılmalıdır. Başvurular, ÖSYM Sınav Merkezi, Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Büroları merkezinden yapılabilmektedir. DGS sistemi meslek bilgi ölmek için kurulan bir sınavdır. Sınavda mezunların yapabileceği ÖSS’ye benzer sorular sorulmaktadır ve sınav süresi 3 saat olarak ayarlanmıştır. Dikey Geçiş Sınavı meslek yüksekokulu mezunu olan öğrenciler için büyük önem taşımaktadır.

DGS sistemine katılmak isteyenler, gerekli araştırmaları yaparak sınava başvurabilirler. Gerekli evraklar ve düzenlenmeler hazır olduğu zaman kurallara uyan her öğrenci Dikey Geçiş Sınavına katılabilmektedir.

DGS'YE BAŞVURMANIN KOŞULLARI NELER?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.