'Dik temel harf' dönemi yeni eğitim yılında başlıyor

'Dik temel harf' dönemi yeni eğitim yılında başlıyor
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni eğitim öğretim döneminde bitişik eğik el yazısının kaldırılacağını söyleyerek, "Biz bilimi takip edeceğiz,
MEB tarafından, ‘İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme Toplantısı’ Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı.
 
Toplantıda konuşan Yılmaz, çalışma kapsamında anket yaptırdıklarını hatırlatarak, öğretmen, veli ve öğrencilerin yüzde 99,3'ünün bitişik eğik el yazısından memnun olmadığı sonucunu aldıklarını söyledi.
 
Öğrenciye dersi sevdirmenin başarıda en önemli kural olduğunu belirten Yılmaz, "Değişiklik için karar verdik. Bize yol gösteren husus, ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Evlatlarımızı hayata hazırlayacağız. Çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve değerleri vereceğiz. Bunu yapabilmek için çocuklarımıza okumayı ve yazmayı sevdirmemiz lazım. Çağ, ilim çağı. Bilim neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Uyguladığımız yöntem, zordan basite gelme uygulaması, suyun yokuşa akıtılması şeklindeydi. Bilimi takip edeceğiz, bilim neyi söylüyorsa onu yapacağız. Bilim değişir mi, değişir. Zaten bilimin tanımı da odur. Yanlışlanmayan şey bilim değildir. Eğer bir şey yanlışlanmaya açık değilse o, bilim de değildir. Biz bilimi takip edeceğiz ve bilimi takip ettikçe de evlatlarımızı çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlerle donatmaya devam edeceğiz."
 
Birleşik eğik el yazısının öğretimine devam edilecek
 
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş ise bitişik eğik el yazısının terk edileceğine yönelik görüşün yanlış olduğunu belirtti. Durmuş çocuklara ilk okuma yazmanın dik temel harflerle öğretileceğini, üçüncü sınıftan itibaren de bitişik eğik el yazısı eğitimi verileceğini söyledi.
 
Öğrencilerin en rahat okuyabilecekleri ve öğrenebilecekleri yazının ne olduğu konusunda Ocak 2016'dan bu yana çalışma yürüttüklerini anlatan Durmuş, Türkçe dersi müfredatıyla ilgili kendilerine gelen 5 bin 76 görüşün yüzde 99,3'ünün el yazısının kaldırılmasıyla ilgili olduğunu anlattı.
 
Türkçe eğitimi, psikoloji, psikiyatri, ergonomi gibi bölümlerden akademisyenlerin ve bakanlık uzmanlarının katkılarıyla yeni yazı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Durmuş, sözlerine şöyle devam etti:
"Çocuklarımız 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren dik temel abeceyle okuma yazma eğitimine başlayacaklar. Dik temel abeceyle harflerin nasıl yazılacağını öğrendikten sonra farklı harf karakterleriyle okumayı öğrenecekler. Üçüncü sınıftan itibaren 'bitişik eğik el yazısını' görecek çocuklarımız. Biz bu süreci ve bu sistemlerin bir arada doğru bir şekilde daha iyi nasıl çalışacağını sorguladık ve çalışma yürüttük."
 
Kas gelişimine etki eden yazı araştırıldı
 
Durmuş, hangi yazı stiliyle yazının karakterinin bozulduğunu test ettiklerini dile getirerek, öğrenme sürecinde hangi harflerle daha estetik bir görüntünün elde edilebileceğini de sorguladıklarını söyledi.
 
Çocuklarda sağlıklı ince kas gelişimine etki eden yazı stilini de araştırdıklarını kaydeden Durmuş, Bakan İsmet Yılmaz'ın dik temel el yazısına geçişle ilgili açıklamalarını hatırlattı. Durmuş, şunları söyledi:
"Bakanımızın söylediği husus şuydu, 'Dik temel abeceyle okuma yazma eğitimi yapacağız.' Bu 'Bitişik eğik el yazıyı bırakıyoruz. Terk ediyoruz' anlamında bir cümle değildi. Devamında şu cümle gelmişti: 'Bitişik eğik el yazıyla da çocuklarımıza okuma yazmayı öğreteceğiz. Bu programı üç cümleyle özetlersek, çocuğumuz sesi tanıyıp, dik temel harflerle yazdıktan, farklı karakterlerle, bitişik eğik el yazıyla da yazılmış kitapları yazıları okuduktan sonra okumayı öğrenmiş olacaklar. Üçüncü sınıftan itibaren çocuklarımız 8 saatlik Türkçe dersinin bir saatinde asgari bitişik eğik el yazıyla, yeni ismi 'Birleşik eğik el yazı' ile yazmayı da öğrenecekler. Yazılarını kendilerine özgü bir estetik içinde geliştirmiş olacaklar."
 
Dördüncü sınıfta klavye eğitimi
 
Birleşik eğik el yazı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Durmuş, öğrenciler dördüncü sınıfa geldiklerinde klavyeyle yazma çalışmalarını da başlatacaklarını anlattı.
 
Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu ise sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede de yazma öğretiminde değişiklikler yapıldığını, bunun çağın gereklilikleriyle ilişkili olduğunu söyledi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.