Diş sağlığı hakkında bilinen 10 yanlış

Diş sağlığı hakkında bilinen 10 yanlış
Bugüne kadar ağız ve diş sağlığıyla ilgili duyduğunuz ve doğru olduğuna inandığınız rivayetlerin yanlış olabileceğini biliyor muydunuz?

Birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden dolayı meydana geldiğini ve halk arasında diş sağlığı ile ilgili pek çok yanlış uygulama, bilgi ve tedbirin doğru sanıldığını belirten Hospitadent Hastanesi‘nden Dt. Selçuk Özbölük, yalnızca “diş ağrısı” olarak adlandırılan belirtilerin bile temelde bazı önemli tıbbi ve psikolojik sorunların habercisi olabileceğini söyledi.

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinç oluşmadığına dikkat çeken Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük; “Ağız ve diş hastalıklarında meydana gelen bozukluklar; beslenme, çiğneme problemleri, tat alma, gülme, kahkaha atma, uyku ve konuşma gibi fonksiyonel işlevleri negatif yönde etkileyebilmektedir. Bunlara bağlı olarak da sosyal ilişkilerde zayıflama, utangaçlık, özgüven kaybı, anksiyete ve depresyon gibi psikososyal sonuçlar ortaya çıkabilmekte” dedi. Dt. Özbölük, ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru sanılan 10 yanlışı anlattı:

Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar:

Yanlış! Çünkü önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalıdır.

Hamilikte diş kaybı olması çok normaldir:

Yanlış! Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Hamilelikte diş tedavisi yaptırmak bebek için sakıncalıdır:

Yanlış! Hamileliğin her döneminde aciliyet gerektiren diş tedavileri yapılabilir.

Çocuk dişleri iğne ile çekilirse bir daha çıkmaz:

Yanlış! Burada önemli olan hangi dişin çekildiğidir, dişin iğne ya da başka bir şey ile çekilmesinin önemi yoktur.

Süt dişlerinin yerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin önemi yoktur:

Yanlış! Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu nedenlerle süt dişleri çok önemlidir.

Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir:

Yanlış! Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmaz.

Çapraşık dişler ancak küçük yaşlarda düzelebilir:

Yanlış! Çapraşık dişler her yaşta düzgün hale getirilebilir. Tel tedavisi her yaştan kişiye uygulanır.

Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir:

Yanlış! Diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Ağrıyan dişe aspirin koymak gerekir:

Yanlış! Dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde yara açar.

Ağız kokusu herkeste olur:

Yanlış! Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bademcik iltihaplanmaları sonucu meydana gelebilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.