Dünya günü nedir

Dünya günü nedir
Dünya günü nedir, Dünya günü ne amaçla kutlanır, Dünya günü 2020 yılında hangi tarihte kutlanacak, İşte Dünya günü hakkında bilmeniz gereken her şey...

Dünya Günü her yıl 22 Nisan'da çevre koruması desteğini dikkat çekmek için çeşitli etkinliklerle kutlanan uluslararası bir gündür. İlk olarak 1970 yılında kutlanan Dünya Günü günümüzde 193 ülkede kutlanmaktadır ve tüm ülkeler Dünya Günü Ağı ile beraber ortak kutlamalar düzenlemektedir.

2016 yılındaki Dünya Günü'nde ABD, Çin, Türkiye ve diğer 120 ülke Paris İklim Anlaşması'nı imzaladı. Bu anlaşmanın imzalanmasına, 2015 yılında Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na katılan 195 üye ülkenin iklim koruma konulu anlaşması ön ayak olmuştur.

Dünya Günü nasıl ortaya çıktı ve ilk kez ne zaman kutlandı?

1969 yılında ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen UNESCO Konferansı'nda barış aktivisti John McConnell Dünya gezegeni için ilki 21 Mart 1970'te kutlanacak barış konseptli bir gün önerisinde bulundu. Doğanın dengesine vurgu yapan bu gün, McConnell tarafında yazılan bir beyanname ile tasdik edildi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri U Thant tarafından imzalandı. Bu imzadan bir ay sonra ABD'li senatör Gaylord Nelson 22 Nisan 1970'te kutlanacak bir başka Dünya Günü konsepti ortaya çıkardı.

Dünya Su Günü nedir?

Nelson'a bu fikri ve yaptıkları için daha sonra Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim edildi. 22 Nisan tarihi ilk olarak ABD tarafından sahiplenilmiş olsa da konseptin 1970 yılındaki ulusal koordinatörü Denis Hayes, 1990 yılında bu günü uluslararası bir güne çevirdi ve 141 ülkede Dünya Günü etkinlikleri düzenledi.

Dünya Günü nasıl kutlanıyor?

Dünya Günü dünya çapında doğanın korunması ve eçvre sorunları temalı etkinliklerle kutlanıyor. 2017 yılındaki Dünya Günü'nde March for Science etkinliği ve bu etkinliğin ardından 29 Nisan 2017'de People's Climate March etkinliği düzenlenmiştir.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.