Dünyanın Yarısı adıyla anılan İran şehri hangisidir

Dünyanın Yarısı adıyla anılan İran şehri hangisidir
Dünyanın Yarısı adıyla anılan İran şehri hangisidir, Isfahan, dünyanın yarısı ( Orta Iran) olarak anılmaktadır.

Soru : Dünyanın Yarısı adıyla anılan İran şehri hangisidir?

A- Horasan

B- Tebriz

C- Şehriyar

D- İsfahan

Doğru Cevap : İsfahan

Isfahan sehrinin takma adi “dünyanin yarisi”, ismini hakeden Iran'i ziyaret eden herkesin gormesi gereken bir yer. Sehir Birlesmis Milletlerce Dunya Mirasi olarak secilmis. Yaklasik 1.5 milyon nufusuyla Isfahan, Iran'in ucuncu buyuk sehri. Zagros daglarinin eteklerine kurulu olan sehir, yaklasik 1600 metre yukseklikte olmasi nedeniyle Iran'in deniz kenari sehirlerine oranla daha serin. Dort mevsimi yasayan Isfahan'da kisin sicakligin -10'a dustugu de oluyor, yazin 40'a ciktigi da. Bircok tarihi esere ev sahipligi yapan Isfahan ayni zamanda Iran'a son zamanlarda uluslarasi istenmeyen bir un kazandiran uranyum zenginlestirme tesisinin de ev sahibi. Sehirde gorulesi o kadar cok yer var ki, Isfahan'in uc yazida ancak kiyisindan gorebilecegiz. Gezmeye sehrin ana caddesi Chaharbagh'dan basliyoruz.

Chaharbagh caddesi sehrin icinden gecen Zayendeh nehrinden baslayip on kilometreden fazla kuzeye dogru devam ediyor. Tarihi eserler caddenin dogu kisminda ilk iki kilometrede yogunlar. Ilk karsimiza cikan Sah Medresesi. Medrese egitim vermeye devam ettigi icin ziyaret kapali ama disaridan bile oldukca alimli.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.