Düşsel duvar nasıl isimlendirilir

Düşsel duvar nasıl isimlendirilir
Geleneksel proskenyon tiyatrolarda sahne ile seyirci arasındaki Düşsel duvar nasıl isimlendirilir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Düşsel duvar nasıl isimlendirilir

A- Apar
B- Sofito
C- Dördüncü duvar
D- Temaşa duvarı

Doğru Cevap: Dördüncü duvar

Dördüncü Duvar nedir?

Üç yanı kapalı geleneksel tiyatrolarda izleyicilerin sahneyi gördükleri, izleyici ve oyuncuları birbirinden ayıran düşsel "duvar”. İlk kez Denis Diderot tarafından dile getirilmiş olan kavram, 19. yüzyıl tiyatrosunda öne çıkan gerçekçilik akımıyla gelişmiştir.
Duvar, tiyatro ile ortaya çıkan bir kavram olsa da bilgisayar oyunu, roman ya da bir sinema filmi gibi kurgusal gerçeklik içeren tüm alanların önemli bir unsurudur. Bir film, oyun ya da televizyon programında izleyiciye bir kamera aracılığıyla hitap edildiğinde, yani gerçek dünya ile kurgulanan dünya birbirinden ayrı olmamaya bağladığında, duvar yıkılmış olur.
Bu teknik, her ne kadar oyuncular seyirci ile kurdukları iletişimin duvarı yıkmak olduğunu bilmese de Antik Yunan’a dayanır ve Shekespeare döneminden postmodernizme kadar uzanır. Tiyatroda duvarı en çok yıkan isim Bertolt Brecht’tir. Edebiyattan örneklemek gerekirse Paul Auster'in New York Üçlemesi'nden Cam Kent adlı kısa romanından bahsedilebilir. Romanda aranmakta olan karakterlerden biri de Paul Auster'dır. Sinemada ise sessiz dönemden beri kullanılmakta olan tekniğe özellikle Charlie Chaplin filmlerinde rastlanabilir. Duvarın yıkılma tekniğinin ilk kez kullanımı ise dünyanın ilk filmlerinden biri olarak kabul edilen, William Dickson’un yazıp yönettiği ve kendisinin, şapkasını bir elinden öbür eline geçirişini kaydeden 3 saniyeyelik filmde olmuştur.

1
0
1
1
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.