Ebabil Kuşu ve bilinmeyen özellikleri

Ebabil Kuşu ve bilinmeyen özellikleri
Diğer canlılara göre farklı özellikleri bulunan ve yaşadıkları süre dolayısıyla araştırmalara konu olan ilginç bir canlı. Tüm ömrünü uçarak geçiriyor ve yalnızca üremek için yere iniyor. Halk dilinde baharın habercisi olan bu ilginç canlılardan bahsetmek
Ebabil kuşu, bütün ömrünü uçarak geçiren, sadece üremek için yere inen, sağangiller (Apodidae) familyasından bir kuş türüdür. Birçok kişi tarafından kırlangıçla karıştırılan bu kuş türü, aslında kırlangıçtan farklı bir türdür. Kırlangıçlar gibi doğada yaşamayı sevmeyen, daha çok yerleşim yerlerini tercih eden ve beton bina ile yüksek yapılara yuva yapmayı tercih eden bir kuş türüdür. Ebabil kuşlarını kırlangıçlardan ayıran diğer bir özellik ise, kırlangıçlar gibi elektrik tellerine veya ağaç dallarına tünemezler. Yuvalarını daha çok evlerin çatılarına görünmeyen köşelere yaparlar.
 
Ülkemizde ebabil kuşunun 4 farklı türü yaşamaktadır. Bunlar;
  • Koyu kahverengi ebabil
  • Boz ebabil
  • Küçük ebabil
  • Ak karınlı ebabil
Ebabil kuşu halk arasında baharın habercisi olarak bilinir. Kış mevsimini Afrika kıtasında geçirdikten sonra ülkemize giriş yaparlar ve sonbaharda yine güneye göç ederler. Onları sürekli uçarken görürsünüz. Yaşam alanları çok geniştir. Onları neredeyse başınızı kaldırdığınızda bile görebilme imkânına sahipsiniz. Şehir merkezlerinde, otoyol kenarlarında, kırsallarda ve daha birçok alanda yaşayabilirler. Tüm canlılardan kaçmaya çalışan ürkek bir kuş türüdür. Beslenirken hiç göremezsiniz ve ayaklarının ucu kıvrık olmaları nedeniyle asla yerde yürümezler. Yere indiklerinde uçma zorluğu çeken kuş türüdür.

Ebabil Kuşu nedir?

Kanatları geriye doğru bumerang gibidir ve kuyruğu kısa ve çatallıdır. Uçarken kanatlarını kapatmazlar, o yüzden çok seri hareket ederler.
Bu sevimli kuş türünün yaşam süresi ortalama 20 ile 25 yıl arasındadır. Bu kuşların en ilginç ve insanları hayrete düşüren özelliği, uyumak içinde yere inememeleridir. Uyku ihtiyaçlarını da gökyüzünde gerçekleştirmeleridir. Uyku gibi çiftleşme, yeme ve içme işlemlerini de havada gerçekleştirirler. Sürüler halinde ve tiz sesler çıkararak uçarlar. Yavrulamak için yuvalarına gelirler ve diğer kuşlar gibi yavrularını uzun süre korumazlar. Kısa süre besledikten sonra serbest bırakırlar. Ebabil kuşları yaptıkları yuvalarla da tam bir mimarilik örneği gösterirler. Afrika’da yaşayan ebabil kuşları palmiye ağaçlarının yapraklarının alt kısımlarına tüylerden yaptıkları sallanabilen küçük yuvalar ters dönme durumlarına karşı yumurtalarını yuvalarına yapıştırırlar.
 
Birçok şiire ve şarkıya konu olan bu şirin kuşlar, Kur’anı Kerim’de de adı geçen nadir hayvan türlerindendir. Fil suresinde de anlatıldığı gibi, İslam dini gelmeden önce Peygamber efendimizin doğduğu yıl Kâbe’yi yıkmaya gelen Ebrehe’nin ordusuna havadan ayak ve gagalarından attıkları küçük taş taneleri ile saldırmaları sonucunda koskoca fil ordusunu yerle bir etmişlerdir. O yüzden Müslüman kesim tarafından sempati duyulan ve sevilen kuş türüdür.
 
Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Kırlangıçlarla karışıtırılırlar çoğu zaman ancak boyu olarak da uçuş şekilleri olarak da kırlangıçlardan çok farklı bir türdür. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir.Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.
 
Yaz aylarında çok yüksek noktalarda onları görebilirsiniz küçük oldukları için bu biraz zor olabilir. Bu türün 20-25 yıl yaşandığı söylenmektedir ve yapılan araştırmalarda bu doğrultudadır. Ebabil kuşlarının yuvalarını görmeniz mümkündür uç noktalarda barınırlar ve yuvalarına çok hızlı girip, çıkarlar. Akşamüstleri onların ötüşünü duymak ve onları biraz da olsa görmek mümkündür. En ilginç özellikleri yazının başında da belirttiğim gibi sadece üremek adına yere inerler.

Peki ebabil kuşları nasıl uyur?

Ebabil kuşları uyumak için de yere inmiyor ve uyku ihtiyacını da gökyüzünde gerçekleştiriyor. Genellikle şehir ortamında görülürler ve yuvalarını inşa ederler, kır ortamında onları göremezsiniz gördüğünüz kuş muhtemelen kırlangıçtır. Bu türün yuva anlayışı diğer kuşlara göre çok farklıdır bu yüzden şehir yapılanmalarını tercih ederler.
 
Hızı ve ömrünü uçarak geçirmesi ile gerçekten ilginç bir canlı olarak görülmektedir. Yavrularına olan ilgisi de diğer kuşlara göre çok daha farklıdır. Beslenme ihtiyaçlarında yavrular anne desteğini çok fazla almaz ve bir süre sonra yavrular serbest bırakılır ancak bu süre diğer türlere göre çok çok kısa bir süredir.

Kaynak:Eğitim Sistem

21
7
4
6
24
11
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.