Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanmasının ardından şiddetli bir ses duyulmasının sebebi nedir

Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanmasının ardından şiddetli bir ses duyulmasının sebebi nedir
Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanmasının ardından şiddetli bir ses duyulmasının sebebi nedir, bu durumun gerçekleşmesinde ışığın ve sesin havadaki süratlerinin farklı olmasının etkisi var mıdır?

Soru : Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanmasının ardından şiddetli bir ses duyulmasının sebebi nedir? Bu durumun gerçekleşmesinde ışığın ve sesin havadaki süratlerinin farklı olmasının etkisi var mıdır? Düşüncelerinizi arkadaşınızla paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanmasının sebebi, şimşeğin yüksek sıcaklıkta genleştirdiği havanın neden olduğu bir patlama sesidir. Işığın ve sesin havadaki süratlerinin farklı olması, bu olayın gözlemciden farklı zamanlarda algılanmasına neden olur; ışık hemen görülürken, ses bir süre sonra duyulur.

Fırtınalı havalarda şimşek çaktığında önce havanın aydınlanması, ardından şiddetli bir ses duyulmasının sebebi şudur: Şimşek, atmosferdeki elektrik yüklerinin hızlı bir şekilde deşarj olması sonucu oluşur. İlk olarak havada yoğun bir ışık parlaklığı meydana gelir, ardından hızla ısınan havanın ani genleşmesi ve çevresine basınç dalgaları yayması sonucu gök gürültüsü duyulur. Bu durumda, ışık havadaki süratinden dolayı önce görülür, ses ise daha yavaş ilerlediği için biraz sonra duyulur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.