Güneş tutulması okunacak dua mucizesi

Güneş tutulması okunacak dua mucizesi
Güneş tutulması ne zaman sorusu yarın 20 mart cuma günü cevabını buluyor. Peki güneş tutulması deprem getirecek mi okunacak dualar neler?

Güneş tutulması son günlerin en çok tartışılan konusu. Bugün 20 mart cuma günü güneş tutulması yaşanacak ve Türkiye'den de izlenecek. 1999 yılındaki güneş tutulmasının benzerinin yaşanacağını belirten uzmanların açıklamaları deprem ve felaket senaryolarını da gündeme getirdi. Peki güneş tutulması sırasında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerdir? Kur'an'da güneş tutulması hangi ayet ve surelerde nasıl geçiyor? Güneş tutulması esnasında kılınacak namazda hangi dualar okunmalı işte bu soruların cevabı...

İşte Güneş ve Ay Tutulması (Küsuf-Husuf) Duası

Güneş ve ay tutulması esnâsıftda iki rekat namaz kılınır. 33 kere “Allâhü Ekber” diye tekbir getirilir. Sonra da:
“Sübhânallâhi ve’l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”denir. Ayrıca bu esnâda dua edilir, tekbir getirilir, Al­lah’tan af dilenir, sadaka verilir ve Allah’a sığınılır.

Güneş ve ay tutulması duası
Açıklama: Güneş ve ay tutulması esnasında kı­lınması sünnet olan kiisufue husuf namazları, güneş ve ay tutulmasını engellemek ve o durumun geçme­sini sağlamak için değildir. Bu iki olay o namazların vakitleridir. Tıpkı, güneş battıktan sonra kılınan ak­şam namazının, güneşin batışını önlemek için olma­dığı gibi. Güneş’in batışı, akşam namazının vaktidir. Güneş ve ay tutulmaları da o namazların vaktidir.

Kua'an'da Güneş Tutulması Hangi Ayetlerde Geçiyor

İşte Kur'an'da Geçen O Ayetler!

36. Sure (Yâsîn Suresi), 37. Ayet Gece de onlar için bir delildir. Gündüzü ondan çıkarırız, bir de bakarsın karanlık içinde kalmışlardır.
36. Sure (Yâsîn Suresi), 38. Ayet Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu mutlak güç sahibi, hakkıyla bilen Allah'ın takdiri(düzenlemesi)dir.
36. Sure (Yâsîn Suresi), 39. Ayet Ayın dolaşımı için de konak yerleri (evreler) belirledik. Nihayet o, eğrilmiş kuru hurma dalı gibi olur.
36. Sure (Yâsîn Suresi), 40. Ayet Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir.
39. Sure (Zümer Suresi), 5. Ayet Gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yaratmıştır. Geceyi gündüzün üzerine örtüyor, gündüzü de gecenin üzerine örtüyor. Güneşi ve ayı da koyduğu kanunlara boyun eğdirmiştir. Bunların her biri belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. İyi bilin ki, o mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.
41. Sure (Fussilet Suresi), 37. Ayet Gece, gündüz, güneş ve ay Allah'ın varlığının delillerindendir. Güneşe ve aya secde etmeyin. Eğer gerçekten Allah'a kulluk ediyorsanız, onları yaratan Allah'a secde edin.
71. Sure (Nûh Suresi), 15. Ayet Görmediniz mi Allah yedi göğü, tabaka tabaka nasıl yaratmıştır?'
71. Sure (Nûh Suresi), 16. Ayet ‘Onların içinde nasıl ayı, bir ışık, güneşi de bir kandil yapmıştır?'
91. Sure (Şems Suresi), 1. Ayet Güneşe ve onun aydınlığına andolsun,
10. Sure (Yûnus Suresi), 5. Ayet O, güneşi bir ışık (kaynağı), ayı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona menziller takdir edendir. Allah bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır. O, âyetlerini, bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır.
3. Sure (Ra'd Suresi), 2. Ayet Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra Arş'a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır. Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir. O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız.
14. Sure (İbrâhîm Suresi), 32. Ayet Allah, gökleri ve yeri yaratan, gökten yağmur indiren ve onunla size rızık olarak türlü meyveler çıkaran, emri gereğince denizde yüzmek üzere gemileri emrinize veren, nehirleri de hizmetinize sunandır.

14. Sure (İbrâhîm Suresi), 33. Ayet, O, âdetleri üzere hareket eden güneşi ve ayı sizin hizmetinize sunan, geceyi ve gündüzü sizin emrinize verendir.
21. Sure (Enbiyâ Suresi), 33. Ayet O, geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratandır. Her biri bir yörüngede yüzmektedirler.
25. Sure (Furkân Suresi), 45. Ayet Rabbinin gölgeyi nasıl uzattığını görmez misin? İsteseydi onu sabit kılardı. Sonra biz güneşi gölgeye delil kıldık.
25. Sure (Furkân Suresi), 46. Ayet Sonra onu kendimize yavaş yavaş çektik.
29. Sure (Ankebût Suresi), 61. Ayet Andolsun, eğer onlara, "Gökleri ve yeri kim yarattı, güneşi ve ayı hizmetinize kim verdi?" diye soracak olsan mutlaka, "Allah" diyeceklerdir. O halde nasıl(haktan) döndürülüyorlar?
31. Sure (Lokmân Suresi), 29. Ayet Görmedin mi ki Allah geceyi gündüzün içine ve gündüzü de gecenin içine sokuyor. Güneşi ve ayı da koyduğu kanunlara boyun eğdirmiştir. Her biri (kendi yörüngesinde) belli bir zamana kadar akar gider. Şüphesiz Allah işlediklerinizden hakkıyla haberdardır.
31. Sure (Lokmân Suresi), 30. Ayet Bu böyledir. Çünkü Allah hakkın ta kendisidir, onu bırakıp da taptıkları ise bâtıldır. Şüphesiz Allah yücedir, büyüktür.
35. Sure (Fâtır Suresi), 13. Ayet
Allah geceyi gündüzün içine sokar, gündüzü de gecenin içine sokar. Güneşi ve Ay'ı da koyduğu kanunlara boyun eğdirmiştir. Her biri belirli bir vakte kadar akıp gitmektedir. İşte bu Allah'tır, Rabbinizdir. Mülk yalnızca O'nundur. Allah'ı bırakıp da ibadet ettikleriniz, bir çekirdek zarına bile hükmedemezler.
36. Sure (Yâsîn Suresi), 37. Ayet Gece de onlar için bir delildir. Gündüzü ondan çıkarırız, bir de bakarsın karanlık içinde kalmışlardır.

GÜNEŞ TUTULMASININ DIŞINDA 2 BÜYÜK DOĞA OLAYI DAHA...

20 Mart Cuma günü uzun yıllar sonra ilk kez tam Güneş tutulması yaşanacak ve Güneş tutulmasının dışında 2 doğa olayı daha gerçekleşecek: Dolunay’ın Dünya ’ya hayli yaklaştığı ‘Süper Ay’ denilen olay ve Kuzey Yarımküre’de baharın başlangıcını müjdeleyen ekinoks başlangıcı...
TAM GÜNEŞ TUTULMASI

20 Mart Cuma günü yaşanacak Güneş tutulmasında Güneş tamamen Ay tarafından kapanacak, Ay o gün Dünya ve Güneş’in arasına girecek ve Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşecek.Aancak Türkiye’de bu durum tam olarak görülemeyecek.
TAM TUTULMA EN İYİ NEREDEN İZLENECEK?
Tam tutulma Norveç’in açıklarındaki adalarda gözlenirken, Avrupa’nın güneyine doğru indikçe tutulma, parçalı tutulmaya dönüşecek. Bu yüzden Türkiye’de tutulma ancak Güneş’in yüzde 40’ı kapanacak şekilde gözlenebilecek.

TÜRKİYE'NİN NERESİNDEN EN İYİ İZLENEBİLİR?
O gün hava koşulları uygun olduğu takdirde, tutulma Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek. İzmir’de tutulma 10.48’de başlayacak ve 12.55’de bitecek. Tutulma ortası, yani Güneş’in en fazla kapanacağı an ise 11.51’de yaşanacak.

SÜPER AY: EN SON 2014'TE GÖRÜLDÜ

En son 11 Ağustos 2014’te yaşanan Süper Ay olayı, 20 Mart akşamı tekrar yaşanacak. Dolunay’ın normalden yüzde 30 daha parlak ve yüzde 14 daha büyük göründüğü fenomen, dün gece tüm dünyada izlendi. Dünya'ya en yakın konumunda bulunacak olan dolunay, normalden çok daha büyük ve parlak şekilde görülebilecek. Daha sonraki Süper Ay olayları sırasıyla Ağustos, Eylül ve Ekim’de yaşanacak.

EKİNOKS: GECE VE GÜNDÜZÜN EŞİT OLMASI

21 Mart tarihi Kuzey Yarımküre’de baharın başladığı, gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günü olarak bilinir. O gün Dünya’nın her yeri eşit miktarda Güneş ışığı alır ve Güneş ışıkları Dünya’ya dik şekilde düşer. Ancak Güneş’in ekvator çizgisine tam olarak dik geldiği o ilk an, aslında 20 Mart akşamına denk geliyor. İngiltere saatiyle 22:45’te Güneş, Dünya’nın ortasından geçtiği varsayılan Ekvator’a dik şekilde geliyor ve o gün tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor. Türkiye saatiyle ise bu olay 00:45’te gerçekleşecek.

BU GÜNEŞ TUTULMASI 1999 DEPREMİNDEKİ GİBİ
20 Mart Cuma günü gerçekleşecek olan güneş tutulmasını pek çok astrolog 1999 depreminin olduğu zamankine benzetiyor. Bu sebeple de yeni bir deprem tetiklenmesi olabileceği iddiaları var. İddiayı dile getiren Astrolog Filiz Özkol, 20 Mart’ta yaşanacak Güneş tutulmasının Aslan burcunda gerçekleşeceğini ve aynı etkinin 1999 depreminde yaşandığını söyledi. Özkol, tutulmaların devlet adamlarına suikast, uçak kazası ve patlama gibi olayları gündeme getireceğini öne sürüyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.